Στην αγορά ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ προχωρά η Κύπρος. Υπάρχει προοπτική για ακόμα δύο πλοία που κατά πάσα πιθανότητα θα αποκτηθούν από χώρα μέλος της ΕΕ. Ανοικτό είναι και το θέμα παραχώρησης δύο σκαφών ακτοφυλακής από τις ΗΠΑ. Παρά το ότι υπήρξε πρόβλεψη για αγορά δύο σκαφών ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ, συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ, λόγω των αντιδράσεων που προέκυψαν ο σχεδιασμός άλλαξε.
Το Κυπριακό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει δαπάνη 44 εκατ. ευρώ για την αγορά ενός σκάφους 50 μέτρων από το Ισραήλ, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες για περιπολίες στον θαλάσσιο χώρο που καλύπτει η ΑΟΖ. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, «δεν μιλάμε για πυραυλακάτους ή για φρεγάτες αλλά για περιπολικά με μεγάλη ακτίνα δράσεως».
Εν τω μεταξύ αναμένεται σύντομα να προχωρήσει και η διαδικασία δύο ακόμη σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Οι διαδικασίες αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο 2016 με απευθείας διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης σε διακρατικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη τιμή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία συζητά επίσης με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο παραχώρησης δύο μικρών σκαφών ακτοφυλακής στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν υπάρχει συμφωνία για τα πλοία αυτά, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Κύπρος δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, ακόμα και αν αρθεί το εμπάργκο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Κατέστησε σαφές ότι το εμπάργκο δεν έχει αρθεί, αλλά υπάρχει ένα ψήφισμα από το Κογκρέσο που καλεί τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να εξετάσουν τις ανάγκες της Κύπρου ως εταίρου σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.
Πηγή: protothema.gr