ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Επιθετικά ελικόπτερα TIGER προσανατολίζεται να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με  αποκαλυπτικές πληροφορίες που εξασφάλισε το ΜΑΧΗdefence.com, για να εξοπλίσει την Εθνική Φρουρά σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ρωσικών ελικοπτέρων Mi-35 που διαθέτει η Δύναμη, για τα οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις –όπως αποκάλυψε ελλαδικός ιστότοπος- για να πωληθούν πίσω στη Ρωσία με σκοπό να παραδοθούν μετέπειτα στη Συρία.

Picture

Πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ανέφεραν στην ιστοσελίδα μας ότι ΓΕΕΦ και ΥΠΑΜ κάνουν σοβαρότατες σκέψεις για απόκτηση αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων Tiger νοουμένου ότι θα τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη για πώληση των ρωσικών Mi-35 τα οποία παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα και προβλήματα συντήρησης.Ποιο είναι όμως το ελικόπτερο αυτό; Ποιες είναι οι δυνατότητες του και πόσο μπορεί να βοηθήσει την Εθνική Φρουρά, εκεί όπου τα ρωσικά Mi-35 αδυνατούσαν να το πράξουν;

​Διαβάστε πιο κάτω…

Ιστορία
Το Ελικόπτερο Τίγρης της Airbus, γνωστό ως Eurocopter Tiger, τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία για πρώτη φορά το 2003, είναι ένα ελικόπτερο με διπλό κινητήρα και με έλικα 4 λεπίδων. Κατασκευάζεται από την Eurocopter (τώρα Airbus Helicopters. Στη Γερμανία το ελικόπτερο είναι γνωστό ως «Τίγρη». Στη Γαλλία και στην Ισπανία ονομάζεται «Tigre».

Η ανάπτυξη του ελικοπτέρου ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αρχικά προοριζόταν ως πλατφόρμα αντιαρματικού πολέμου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση σοβιετικής επιδρομής στη Δυτική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου ανάπτυξής του ελικοπτέρου, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία επέλεξαν να προχωρήσουν στην κατασκευή του ελικοπτέρου, αναπτύσσοντάς το αντ’ αυτού ως επιθετικό ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων. Το 2008 επιτεύχθηκε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Το ελικόπτερο Tiger έκανε το επιχειρησιακό του ντεμπούτο το 2009, στο Αφγανιστάν, με τα γαλλικά εθνόσημα. Τα ελικόπτερα υπηρέτησαν επίσης στη Λιβύη και το Μάλι και αυτή την στιγμή, υπηρετεί στις γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές και αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις.

Το Ελικόπτερο Τίγρης της Airbus, γνωστό ως Eurocopter Tiger, είναι ένα ελικόπτερο με διπλό κινητήρα και με έλικα 4 λεπίδων. Κατασκευάζεται από την Eurocopter (τώρα Airbus Helicopters. Στη Γερμανία το ελικόπτερο είναι γνωστό ως «Τίγρη». Στη Γαλλία και στην Ισπανία ονομάζεται «Tigre».

Η ανάπτυξη του ελικοπτέρου ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αρχικά προοριζόταν ως πλατφόρμα αντιαρματικού πολέμου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση σοβιετικής επιδρομής στη Δυτική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου ανάπτυξής του ελικοπτέρου, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία επέλεξαν να προχωρήσουν στην κατασκευή του ελικοπτέρου, αναπτύσσοντάς το αντ’ αυτού ως επιθετικό ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων. Το 2008 επιτεύχθηκε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

To Tiger είναι το πρώτο πλήρες σύνθετο επιθετικό ελικόπτερο που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Ακόμη και τα πρώτα μοντέλα ενσωματώνουν και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά όπως πιλοτήριο από γυαλί, τεχνολογία stealth και υψηλή ευκινησία που αυξάνει την επιβίωση του κατά τις επιχειρήσεις. Οι βελτιωμένες παραλλαγές του ελικοπτέρου που έχουν κατασκευαστεί από τότε, έχουν εισάξει ισχυρότερους κινητήρες και το έχουν καταστήσει συμβατό με ένα ευρύτερο φάσμα οπλικών συστημάτων που μπορεί να μεταφέρει.

Γενικά χαρακτηριστικά
Η Τίγρη είναι ικανή να αναλάβει ένα ευρύ φάσμα αποστολών μάχης, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης και επιτήρησης, του αντιαρματικού αγώνα, της αεροπορικής υποστήριξης, της συνοδείας και της προστασίας φίλιων δυνάμεων και στοιχείων. Μπορεί να επιχειρεί επιτυχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας,  σε όλες τις καιρικές συνθήκες και έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί κάτω από συνθήκες πυρηνικού, βιολογικού ή χημικού πολέμου.

​Η Τίγρη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι ικανή να επιχειρήσει από καταστρώματα πολεμικών σκαφών, συμπεριλαμβανομένων και φρεγάτων, κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών και φαινομένων. Μεταξύ των αξιοσημείωτων δυνατοτήτων του Tiger, είναι η δυνατότητα υψηλών επιπέδων ευελιξίας, τα οποία οφείλονται στο σχεδιασμό του κεντρικού ρότορα τεσσάρων τετραγώνων χωρίς μανέτα, μήκους 13 μέτρων. Ο Τίγρης μπορεί να εκτελέσει πλήρεις κάθετους και οριζόντιους κύκλους 360 μοιρών αλλά και αρνητικούς ελιγμούς. Η ισχύς παρέχεται από ένα ζεύγος κινητήρων turboshaft MTU Turbomeca Rolls-Royce MTR390 με έλεγχο FADEC.

Η Τίγρη διαθέτει διθέσιο γυάλινο πιλοτήριο και κυβερνάται από πλήρωμα δύο ατόμων. Ο πιλότος καταλαμβάνει την εμπρόσθια θέση, με τον πυροβολητή καθισμένο πίσω. Καθένα από τα μέλη του πληρώματος μπορεί να διαχειριστεί τα συστήματα όπλων ή τα κύρια χειριστήρια πτήσης, αλλάζοντας τους ρόλους εάν αυτό κριθεί είναι αναγκαίο. Εκτός από τον έλεγχο του ελικοπτέρου, ο πιλότος του Τίγρη έχει και τον έλεγχο των συστημάτων αυτοάμυνας του ελικοπτέρου, των επικοινωνιών, καθώς και ορισμένες δευτερεύουσες λειτουργίες όπλων.

Το κόστος του συστήματος (ελικόπτερο, οπλισμός, υποστήριξη) και το κόστος μονάδας ποικίλει μεταξύ των παραλλαγών του ελικοπτέρου. Το Tiger ARH της Αυστραλίας έχει τιμή μονάδας A $ 68 εκατομμυρίων, ενώ η τελευταία έκδοση του Tiger HAD εκτιμάται ότι κοστίζει γύρω στα US $ 44-48 εκατομμύρια.

Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών του ελικοπτέρου είναι τα αβιόνικς συστήματα διαχείρισης πεδίου μάχης EUROGRID και τα συστήματα απεικόνισης χαρτών, ολοκληρωμένες επικοινωνίες (ραδιοφωνικοί και δορυφορικοί σταθμοί HF / VHM / FM), συνδέσεις μεταφοράς δεδομένων, ψηφιακό αυτόματο σύστημα ελέγχου πτήσης. Δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποστολής ελέγχουν τα όπλα, τους αισθητήρες και τις λειτουργίες στόχευσης. Η κονσόλα πλοήγησης του Tiger περιλαμβάνει GPS, ραντάρ Doppler, μονάδες δεδομένων αέρα, ραδιοϋψόμετρο και αισθητήρες ταχύτητας διανομής αέρα. Διαθέτει επίσης αισθητήρας υπέρυθρης ακτινοβολίας (FLIR) τοποθετημένο στη μύτη του ελικοπτέρου ικανό να χρησιμοποιείται από τον πιλότο για τη νυχτερινές πτήσεις.

Κάθε μέλος του πληρώματος διαθέτει ζεύγος οθονών πολλαπλών λειτουργιών υγρών κρυστάλλων στον σταθμό ελέγχου τους, που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση πληροφοριών εσωτερικών συστημάτων και δεδομένων. Ένα πρόσθετο σύστημα απεικόνισης είναι διαθέσιμο για το πλήρωμα υπό τη μορφή οθόνης (HMD). Το HMD χρησιμοποιείται από τον πιλότο για την εμφάνιση βασικών δεδομένων πτήσης με οπτικά ενισχυμένα ψηφιακά, όπως η νυχτερινή όραση ή η υπέρυθρη απεικόνιση από τους αισθητήρες. Ο πυροβολητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το HMD για να αλληλεπιδράσει και να ελέγξει τα ενσωματωμένα συστήματα όπλων και να δει δεδομένα στόχευσης.

Ίσως το πιο σημαντικό ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής που τοποθετείται πάνω στον Τίγρη είναι ο οπίσθιος προβολέας / αισθητήρας Osiris. Αυτό περιλαμβάνει οπτικές τηλεοπτικές και θερμικές κάμερες, ανιχνευτή / ιχνηλάτη με λέιζερ και πολλαπλά γυροσκόπια για σταθεροποίηση. Ο Osiris λειτουργεί ως κύριος αισθητήρας για την παρατήρηση και την απόκτηση στόχων, παρέχοντας δεδομένα πυροδότησης και στόχευσης μέσω του υπολογιστή όπλων. Ο Osiris επιτρέπει επίσης την απόλυτη παθητική απόκτηση στόχου και έχει αναπτυχθεί για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες των αντιαρματικών πυραύλων Trigat που αναπτύχθηκαν παράλληλα με τον ίδιο τον Τίγρη. Ένα εναλλακτικό οπτικό σύστημα, τοποθετείται στην οροφή του αεροσκάφους με ορισμένες παραλλαγές.


Picture

Οπλικά συστήματα
Ο Τίγρης μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορα όπλα, όπως πυραύλους, πυροβόλα και μια σειρά από βλήματα αέρα-αέρα και αέρα-εδάφους, που ελέγχονται μέσω ενός υπολογιστή ελέγχου όπλων. Τα πολεμοφόδια εδάφους περιλαμβάνουν τον πυργίσκο Nexter 30mm τοποθετημένο στη μύτη. Σειρά πυροβόλων όπλων, βλήματα αντιαρματικών και μέχρι τέσσερεις εκτοξευτές για ρουκέτες 70mm και 68mm μπορούν να τοποθετηθούν στα πτερύγια του Tiger, όπως τους πυραύλους Μιστράλ.Τα συστήματα αυτοπροστασίας που χρησιμοποιούνται στον Τίγρη περιλαμβάνουν τεχνολογία stealth. Θέματα όπως η οπτική, η ραντάρ, η υπέρυθρη και η ακουστική υπογραφή έχουν ελαχιστοποιηθεί, ώστε να αποφεύγονται καλύτερα οι απειλές που μπορεί να υπάρχουν στο πεδίο της μάχης. Η επιβίωση του Tiger στο πεδίο της μάχης βασίζεται στη μυστικότητα και την ευκινησία.  Η χρήση σύνθετων υλικών στη δομή του αεροσκάφους οδήγησε σε μειώσεις της διατομής του ραδιοεντοπιστή (RCS), των υπέρυθρων και ακουστικών υπογραφών. Η άτρακτος είναι θωρακισμένη και αναπτύχθηκε για να αντέχει σε πυρά μικρών όπλων, 23 mm (0,91 in). Το ελικόπτερο διαθέτει διάφορα συστήματα ανίχνευσης και προειδοποίησης προσέγγισης εχθρικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων AN / AAR-60 MILDS της EADS (Σύστημα ανίχνευσης πυραύλων), καθώς και φωτοβολίδες και άλλα συστήματα αυτοπροστασίας.

Επιβίωση στη μάχη
Η άτρακτος της Τίγρης είναι κατασκευασμένη από 80% πολυμερές ενισχυμένο με ίνες άνθρακα και kevlar, 11% αλουμίνιο και 6% τιτάνιο. Ολόκληρο το τμήμα της ουράς είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά. Οι ρότορες αποτελούνται από σύνθετο υλικό από ίνες πλαστικού που είναι σε θέση να αντέξει τις προσβολές και ζημιές κατά τις επιχειρήσεις και ενδεχόμενες συγκρούσεις με πουλιά στον αέρα. Η δομή της Τίγρης ενσωματώνει επίσης προστασία από τις αστραπές και τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς μέσω ενός ενσωματωμένου πλέγματος χαλκού και μπρούντζου.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της Τίγρης περιλαμβάνει υψηλό βαθμό αντοχής σε σύγκρουση. Πολλά από τα ενσωματωμένα συστήματα διαχωρίζονται κατά τη σύγκρουση ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις των ζημιών. Τα εξαρτήματα του συστήματος πρόωσης, όπως οι ρότορες και ο κινητήριος άξονας, σχεδιάστηκαν σκόπιμα για μεγαλύτερη βαλλιστική ανοχή από τα παραδοσιακά σχέδια. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει διαβαθμιστεί για ικανότητα αντοχής σε ξηρή λειτουργία 30 λεπτών εάν χαθεί η λίπανση. Το καύσιμο περιέχεται σε δύο κύριες εσωτερικές δεξαμενές καυσίμων, ενώ επιπλέον δύο μικρότερες δεξαμενές στεγάζονται μέσα στα φτερά. Στις αφιλόξενες συνθήκες του θεάτρου του Αφγανιστάν, η Τίγρη είχε μια λειτουργική διαθεσιμότητα 90%

Νέα έκδοση
Στο μεταξύ η  Airbus Helicopters αναπτύσσει μια νέα έκδοση του επιθετικού ελικοπτέρου Tiger. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν με την υποβολή σχετικής δομικής μελέτης, η οποία θα εξετάσει τις ενδεχόμενες μελλοντικές δυνατότητες και αλλαγές στο ελικόπτερο, ώστε να βελτιωθεί η επιβιωσιμότητά του, η ευκολία συντήρησής του, άρα και η διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος.
Η νέα έκδοση του ελικοπτέρου θα ενσωματώσει όλη την επιχειρησιακή εμπειρία που αποκτήθηκε εκεί.

Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Αυστραλία θα έχουν λόγο στην εξέλιξη της νέας έκδοσης και θα αποφασίσουν από κοινού για τον οπλισμό, τον εξοπλισμό την αρχιτεκτονική και τις επιδόσεις της νέας έκδοσης, η οποία θα καταστεί επιχειρησιακή την επόμενη δεκαετία, ενώ θα υπάρχει, εξαρχής, πρόβλεψη για την επιχειρησιακή του αναβάθμιση.

Χαμηλή διαθεσιμότητα
Σύμφωνα με στοιχεία που αποδέσμευσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας οι διαθεσιμότητες του επιθετικού ελικοπτέρου Tigre της Αεροπορίας Στρατού ALAT ήταν απογοητευτικές το 2016 και κινήθηκαν στο 25,6%, ελαφρά βελτιωμένες κατά 1,4% από την προηγούμενη χρονιά (κάτι για το οποίο υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση 90 εκατομμυρίων ευρώ).

Ενδεικτικά η διαθεσιμότητα των Cougar κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα του 90,1% (βελτιωμένη από το 87,8% το 2015) παρά το γεγονός ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν μέση ηλικία 26.3 ετών. Δεν έγιναν γνωστά σχετικά στοιχεία για το NH90.

Προβλήματα αναφέρουν και οι Γερμανοί
Εξάλλου, από το 2014, ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας παραδέχθηκαν ότι όχι ευκαταφρόνητο μέρος του εξοπλισμού τους, περιλαμβανομένων των επιθετικών ελικοπτέρων Tiger, είναι ελαττωματικό και ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά.

Συγκεκριμένα, μόλις τα 10 από τα 31 επιθετικά ελικόπτερα (Eurocopter) Tiger ήτανέτοιμα για δράση, ενώ η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αναπτύξει μόνο τα 42 από τα 109 Eurofighter τα οποία διαθέτει ταυτόχρονα, σύμφωνα με έκθεση που ετοιμάστηκε για το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Οι παραδοχές αυτές καταγράφηκαν αφού η κυβέρνηση της Γερμανίας απογοήτευσε τους συμμάχους της, αρνούμενη να πάρει μέρος στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Τμήμα Ειδήσεων ΜΑΧΗdefence.com