Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσε το πρωί ο ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης, παρουσιάζοντας την αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας και του νέου συστήματος πρόσκλησης / παρουσιάσεων.

Ριζικές αλλαγές προκύπτουν στον θεσμό της εφεδρείας. Σύμφωνα με τη σημερινή παρουσίαση:

  • Καταργείται η 14ωρη πρόσκληση θερινής περιόδου
  • Καταργείται η 24ωρη πρόσκληση Α’ εξαμήνου
  • Καταργούνται οι ενδιάμεσες παρουσιάσεις εφέδρων αξιωματικών
  • Από 43 ώρες παρουσιάσεων μειώνονται σε 12.

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, τα τελευταία 27 χρόνια έγιναν 10 αλλαγές στο σύστημα εφεδρείας. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν αρχές του 2019 και σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ θα εφαρμοστεί πλέον ο θεσμός του εθελοντή εφέδρου.

 Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Υπ. Άμυνας:
O απώτερος στόχος του Υπουργείου Άμυνας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, είναι η ύπαρξη ενός ευέλικτου και αξιόμαχου στρατού με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις:
• Ολοκληρώσαμε την Α’ φάση του σχεδίου εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. με τη δημιουργία νέας δομής δυνάμεων.
• Προσλάβαμε 3000 επαγγελματίες οπλίτες  στην Εθνική Φρουρά.
• Προωθούμε ένα μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
• Μειώσαμε τη στρατιωτική θητεία στους 14 μήνες, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία.

Η επιτυχής εφαρμογή των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων, μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σήμερα στην αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας με πρωταρχικό βέβαια μέλημα τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ.Είναι αυτονόητο ότι οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες μας, αποτελούν την σπονδυλική στήλη της ΕΦ και της αμυντικής μας ικανότητας.Έχοντας υπηρετήσει στην ΕΦ τόσο ως δόκιμος όσο και ως έφεδρος Αξιωματικός, γνωρίζω τα παράπονα που δικαίως εκφράζονται από τους εφέδρους μας, για την άσκοπη απώλεια χρόνου εις βάρος της εργασίας τους, των οικογενειών τους, του προσωπικού τους χρόνου, αλλά και του ιδίου του στρατεύματος. Tην ίδια στιγμή, αναγνωρίζω το ψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει. Ας εκμεταλλευτούμε με απόλυτο σεβασμό αυτήν την ευσυνειδησία και το φιλότιμο του Κύπριου έφεδρου.

Η παρούσα κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στον αντικειμενικό σκοπό, που δεν είναι άλλος  από την πλήρη αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο των εφέδρων.

Να μην ξεχνάμε ότι,  από τον επόμενο χρόνο θα έχουμε εφέδρους που έχουν γεννηθεί τον 21ο αιώνα, γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις, σε όλους τους τομείς.Ο έφεδρος είναι ηθικά ο εντολοδόχος όλων μας. Γιατί ο έφεδρος είναι ο φορολογούμενος που σηκώνει το βάρος ύπαρξης και λειτουργίας της ΕΦ. Είναι όμως κι εκείνος που στην ώρα τη δύσκολη θα αναλάβει να σηκώσει και το βάρος της πατρίδας.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να ξέρει:
• πού θα πρέπει να πάει όταν τον καλέσει η πατρίδα,
• ποιος θα είναι ο Διοικητής και ποιος ο ηγήτορας του,
• με ποια μέσα θα κληθεί να εκτελέσει την αποστολή του.

ΠΗΓΗ: sigmalive