Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας, με την ευκαιρία της κατάταξης των οπλιτών της 2016 Β’ ΕΣΣΟ. Κατά την επίσκεψη, κ. Φωκαΐδης συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψής, ο κ. Υπουργός ανάφερε: «είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να επισκεφθούμε τους χώρους κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2016Β’ ΕΣΣΟ εδώ, στο ΚΕΝ Λάρνακας, και να διαπιστώσουμε με ικανοποίηση τόσο την άρτια οργάνωση από πλευράς της Διοίκησης όσο και το υψηλό φρόνημα και τη διάθεση για προσφορά που διακρίνει τους νέους μας που κατατάσσονται σήμερα.

Είναι σήμερα η πρώτη ημέρα της κατάταξης για τους εθνοφρουρούς της φετινής ΕΣΣΟ. Μιας κατάταξης διαφορετικής από τις προηγούμενες. Η Εθνική Φρουρά αλλάζει. Και αλλάζει σε πολλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται μια μεγάλη ιστορική μεταρρύθμιση στις ένοπλες δυνάμεις που θα καταστήσει την Εθνική Φρουρά πιο ισχυρή, πιο αξιόμαχη, πιο σύγχρονη, με περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

Και αυτή η αλλαγή βεβαίως έχει αντανάκλαση και στους ίδιους τους εθνοφρουρούς. Με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας ενισχύουμε την αφοσίωση των εθνοφρουρών στον θεσμό αλλά και στο ίδιο το κύρος του θεσμού, που λόγω της αυξανόμενης φυγοστρατίας τα τελευταία χρόνια οδηγείτο χρόνο με τον χρόνο σε υποβάθμιση και απαξίωση.

Η εικόνα αυτή αντιστρέφεται. Έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η φυγοστρατία αρχίζει να υποχωρεί. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση που έχουμε χαράξει, με συνέπεια και επιμονή.

Πέραν της μείωσης της θητείας, άλλοι δύο πυλώνες είναι κρίσιμοι.

Πρώτος πυλώνας, είναι η συνέχιση και ενίσχυση της πολιτικής θετικών κινήτρων που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία δυο χρόνια, με στόχο ο χρόνος της θητείας να πάψει να θεωρείται νεκρός χρόνος ή αγγαρεία.

Θέλουμε οι εθνοφρουροί μας να μπορούν να αξιοποιούν τον χρόνο αυτό παραγωγικά και ωφέλιμα, για να προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους στη ζωή.

Ένας στρατιώτης που έχει ευκαιρίες και κίνητρα για υγιή και παραγωγική απασχόληση στον ελεύθερο του χρόνο, διαθέτει κατά τεκμήριο περισσότερη ευεξία και περισσότερη διάθεση για να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη όρεξη και επάρκεια στην αποστολή του.

Γι’ αυτό και φέτος μαζί με την 14μηνη θητεία, έχουμε επεξεργαστεί και υλοποιούμε 14 στο σύνολο, νέα και παλιά προγράμματα θετικών κινήτρων.

Δεύτερος πυλώνας, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων και η πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων αξιοκρατίας και ισονομίας που έχουμε καθιερώσει.

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η τοποθέτηση των εθνοφρουρών σε Όπλα και Σώματα γίνεται με ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, με βάση τα κοινωνικά μόρια που λαμβάνει ο καθένας και τα προσόντα, χωρίς να μπορεί να υπάρξει οιαδήποτε παρέμβαση».

Θέλω να διαβεβαιώσω τέλος ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες σε όλα τα ΚΕΝ, έτσι ώστε τόσο οι συνθήκες διαβίωσης όσο και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων να είναι σε υψηλά επίπεδα.