Έτοιμα για να υποδεχτούν τους νεοσύλλεκτους της 2017 Β’ ΕΣΣΟ είναι τα τρία ΚΕΝ σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο. Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις και τα συνεργεία που θα λειτουργήσουν για την υποδοχή των νεοσυλλέκτων στο ΚΕΝ Λεμεσού.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία αξιωματικών του ΓΕΕΦ, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και ετοιμότητας για την υποδοχή των νέων στρατευσίμων στην Εθνική Φρουρά, την υποδοχή της νέας σειράς, σε μια Εθνική Φρουρά που αλλάζει.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, είναι η πρώτη κατάταξη, που πραγματοποιείται με τη νέα δομή δυνάμεων, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών, ενώ σημείωσε ότι είναι η δεύτερη ΕΣΣΟ που θα κληθεί για να υπηρετήσει 14μηνη θητεία. «Η 14μηνη θητεία αλλά και μια σειρά από 14 προγράμματα θετικών κινήτρων, έχουν συμβάλει σημαντικότατα στη δραματική, δραστική μείωση της φυγοστρατίας. Πέρσι καταγράφηκε μείωση της φυγοστρατίας κατά 40%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα φετινά ποσοστά θα είναι ακόμη καλύτερα, εν αναμονή και της ψήφισης και του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής», ανέφερε.

Ο κ. Φωκαΐδης επανέλαβε την προειδοποίηση ότι «όσοι από προηγούμενες κλάσεις δεν παρουσιάστηκαν, για οποιονδήποτε λόγο, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους, θα πρέπει να παρουσιαστούν, είτε φέτος, είτε του χρόνου, είτε το αργότερο μέχρι το 2019, προκειμένου να επωφεληθούν και του κινήτρου της 14μηνης θητείας, διαφορετικά θα υπάρχει επιπρόσθετη θητεία, όπως προνοεί η νομοθεσία».

Επίσης, ανέφερε πως «μέσα από μια σειρά από αποφάσεις και κανονισμούς, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντικειμενικών, αξιοκρατικών και διαφανών διαδικασιών, που εμπεδώνουν την ισονομία, την ίση μεταχείριση όλων, με βάση την αξία, με βάση τις ικανότητές τους, με κριτήρια μετρήσιμα, όπως είναι ο βαθμός του απολυτηρίου, όπως είναι αθλητικές εξετάσεις παρουσία εκπροσώπων του ΚΟΑ, οι γραπτές εξετάσεις με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Κάλεσε τους γονείς και τους νεοσύλλεκτους να αισθάνονται ότι «έχουμε ένα κράτος το οποίο μεριμνά και μεταχειρίζεται όλους με τον ίδιον τρόπο, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες του παρελθόντος, μακριά από παρεμβάσεις και νοοτροπίες που έχουν τραυματίσει το κύρος και το ηθικό και της Εθνικής Φρουράς, τις προηγούμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, αναφερόμενος στην επικείμενη κατάταξη, έστειλε μήνυμα προς τους νεοσύλλεκτους, σημειώνοντας ότι «τους περιμένουν οι άλλοι γονείς τους, οι γονείς τους που είναι στην Εθνική Φρουρά, τα αδέλφια τους και οι φίλοι τους για να τους εντάξουν με τον ευκολότερο και καλύτερο τρόπο στη στρατιωτική ζωή. Είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε».

Σημειώνεται ότι η κατάταξη στα τρία ΚΕΝ ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή με την κατάταξη όσων είχαν λάβει αναστολή για λόγους υγείας, συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα και ολοκληρώνεται στις 7 Ιουλίου. Οι νεοσύλλεκτοι θα παραμείνουν στα ΚΕΝ για περίπου τρεις εβδομάδες.

Νέαρχος Κυπριανού
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ