Το 3,55% των στρατεύσιμων κατά την 2020 ΕΣΣΟ έλαβαν αναβολή ή κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά.

Αυτό απάντησε ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση κοινοβουλευτικού ερωτήματος από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ενώ είχε κλείσει οριστικά το ζήτημα για τη φοίτηση στρατεύσιμων στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την εφαρμογή του Brexit.

Ειδικότερα, ο κ. Πετρίδης ερωτήθηκε αν έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό φυγοστρατίας, λαμβάνοντας υπόψη όσες αιτήσεις απαλλαγής εκκρεμούν.

Παράλληλα, ερωτήθηκε αν το ποσοστό που έχει δώσει, αρχικά, περιελάμβανε τις περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχε απόφαση ιατροσυμβουλίου ή και άλλες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας διευκρινίζει ότι ως έννοια η «φυγοστρατία» αποδίδεται στον αριθμό των στρατεύσιμων που επικαλούνται ψυχικά νοσήματα και δεν υπηρετούν τη θητεία τους τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Εθνική Φρουρά, λόγω του ότι τελούν σε αναβολή ή κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι ως Ι5 από υγειονομικές επιτροπές.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών της κατάταξης της 2020 ΕΣΣΟ και της εξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές, το ποσοστό των εν λόγω ατόμων ανέρχεται στο 3,55%.

 

Πηγή : philenews.com