Στο skopies.net μπορείτε να βρείτε και τον ΟΔΗΓΟ ΘΗΤΕΙΑΣ ο οποίος περιλαμβάνει συμβουλές και σχόλια για τις πρώτες μέρες στο ΚΕΝ αλλά και για την υπόλοιπη θητεία, όπως επίσης και αναλυτική παρουσίαση για το τo θα αντιμετωπίσετε…
Αρχίζουμε απo πρiν την κατάταξη και σας οδηγούμε μέχρι και την απόλυση σας 14 μήνες μετά.

Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός………. Αυτή η απλή αλλά σκληρή φράση σκιαγραφούσε το πρόσωπο της Εθνικής Φρουράς. Σήμερα το πρόσωπο αυτό έχει πεταχτεί μαζi με την παλιά νοοτροπία. Η μόνη λογική που αποδέχεται ο στρατός σήμερα είναι η ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα.

Οι στρατιώτες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας και αποτελούν την ασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Φέτος η Εθνική Φρουρά ενισχύεται με νέο αίμα. Οι κατατάξεις θα γίνουν στα 3 Κέντρα Εκπαiδευσης Νεοσυλλέκτων στη Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

Mέχρι χθες ήταν γυμνασιόπαιδα και γλεντούσαν στις καφετερίες, τα ορθάδικα και τα στέκια της πόλης ή της περιοχής όπου ζούσαν. Mέχρι χθες έβρισκαν έτοιμο το πρωινό στο τραπέζι κι έδιναν και παραγγελίες για το μεσημεριανό ή το δείπνο. Mετά την κούραση των σχολικών εξετάσεων είχαν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να κάνουν τις διακοπές και τις τρέλες που απαιτεί η ηλικία των δεκαοκτώ τους χρόνων.

Aπό τη μια μέρα στην άλλη, τα αγόρια με το γκρίζο παντελόνι και το άσπρο πουκάμισο, βρέθηκαν ντυμένα στο χακί, έμαθαν τις λέξεις “ψάρι” και “ξεψάρωμα”, αναφορά, “νέος”, “παλιός”, θαλαμοφύλακας, έμαθαν να στρώνουν κρεβάτια και να μπογιατίζουν παπούτσια- άρβυλα.

Tα αγόρια που μέχρι χθες ήταν φορτωμένα με το άγχος των μαθημάτων και των εξετάσεων, έγιναν μέσα σε μια μέρα άνδρες. νδρες έτοιμοι να καταταγούν στο στρατό και να υπηρετήσουν την πατρίδα.

O στρατός δεν είναι και σίγουρα δεν πρέπει να είναι – ούτε κολέγιο, ούτε ξενοδοχείο. O στρατός, όμως, έγινε πια κι αν δεν έγινε ακόμα πρέπει να γίνει ο σωστός χώρος άνδρωσης των παιδιών μας, χωρίς υπερβολές και ακρότητες αλλά και χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις και μεγάλες αδυναμίες.

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ TIPS

• Αρχίστε να επικοινωνείτε με φίλους και συγγενείς για το τελευταίο αντίο πριν την κατάταξη. Φυσικά η πρώτη έξοδος δεν είναι πολύ μακριά

• Κοιτάξτε για ακόμη μια φορά τα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή

• Κανονίστε και κανένα ραντεβού με κάποιο παλιό στρατιώτη για να σας δώσει την δική του κατάθεση για το τί θα πεί στρατός. Μην τον πολυπιστεύετε γιατί τα πράγματα κάθε χρόνο αλλάζουν, ελπίζουμε προς το καλύτερο

• Αφήστε και ώρα στο πρόγραμμα σας για το στρατιωτικό κούρεμα – απαραίτητο και υποχρεωτικό για τον κάθε νεοσύλλεκτο. Και όπως ήδη πολλοί απο εσάς θα ξέρετε το στρατιωτικό κούρεμα είναι κοντό σε όλο το κεφάλι #Νούμερο 1 (το λεγόμενο crewcut). Μόλις καθήστε στην καρέκλα του κουρείου απλώς ζητήστε στρατιωτικό κούρεμα για νεοσύλλεκτους και ο κουρέας θα ξέρει τι θα κάνει. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε ότι αποτελείτε εξαίρεση αφού το πολύ κοντό κόψιμο είναι στην μόδα εδώ και καιρό. Φυσικά η ψυχολογική σας κατάσταση σάς λέει ότι μόλις απολυθείτε θα αφήστε και πάλι το μαλλί σας να μακρίνει. Αλλά αρκετοί απολυθέντες έχουν το κόψιμο του πολύ πιο κοντό από ότι το είχαν ως στρατιώτες. Φυσικά όσοι απο εσάς δέν θέλετε να κουρευτείτε έξω η Εθνική Φρουρά μερίμνησε και στα ΚΕΝ θα υπάρχουν κουρείς που θα σας κουρέψουν στρατιωτικά και όπως προβλέπεται.
• Αν και είναι πολύ πιθανόν να σας δοθούν κατά την κατάταξη, πάρτε μαζί σας και μερικά λουκέτα. Με αυτά θα κλειδώσετε τον σάκο εκστρατείας -το “λουκάνικο”, τους ταξιδιωτικούς σας σάκους ενώ δεν είναι κακή ιδέα να κλειδώνετε και τις αρβύλες σας, ειδικά στην αρχή

• Κατά την κατάταξη ζητήστε ένα νούμερο αρβυλών μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε, έτσι ώστε να μην σας χτυπήσουν, ειδικά τις πρώτες ημέρες.

• Προμηθευτείτε πάτους τους οποίους θα τοποθετήσετε στις αρβύλες. Είναι πιο ξεκούραστοι και προστατεύουν από την κακοσμία των ποδιών.

• Έχετε μαζί σας βελόνα και πράσινη κλωστή, τα κουμπιά μπορούν να σπάσουν, οι παραλλαγές να ξηλωθούν ενώ θα χρειαστεί να ράψτε επιρράματα, διακριτικά βαθμών κλπ που τοποθετούνται στις παραλλαγές ή στη στολή εξόδου.

• Ενημερωθείτε -αν είναι δυνατόν και πιο μπροστά- αν στη μονάδα ή στο κέντρο που θα παρουσιαστείτε επιτρέπονται -έστω και άτυπα- τα sleeping bag. Αν ναι, τότε προμηθευτείτε ένα, κατά προτίμηση καλό, που να αντέχει και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να κοιμάστε, ακόμα και τα βράδια σε αυτό έτσι ώστε να μην ξεστρώνετε το κρεβάτι τη νύχτα και να στρώνεται πολύ ευκολότερα την ημέρα. Επίσης όταν βγαίνετε για ασκήσεις σε σκηνές είναι ιδανικό, ενώ αν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες θα σας κρατάει ζεστούς, ακόμα και αν έξω οι θερμοκρασίες είναι υπό του μηδενός.

• Όταν βγαίνετε σε ασκήσεις και θα διαμείνετε σε σκηνάκια, προμηθευτείτε νάυλον, το οποίο θα βάλετε πάνω από τις σκηνές και κάτω Οι σκηνές του στρατού ΔΕΝ είναι αδιάβροχες και θα έχετε πρόβλημα αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Δεν διαθέτουν επίσης κάτω μέρος! Τα νάυλον τις κρατούν αδιάβροχες.

• Σε ασκήσεις αν πρόκειται να τρώτε από τα αγγεία εστιάσεως (κοινώς τις “καραβάνες”) προμηθευτείτε σακουλάκια νάυλον. Μέσα βάλτε τα αγγεία και βάλτε το φαγητό μέσα σε αυτά, Αφού τελειώστε, βγάζετε το νάυλον και τελειώσατε!

• Καθαρίζετε πάντα το όπλο μετά από βολές, καθώς υπάρχει κίνδυνος φθοράς και σκουριάσματος. Επίσης μάλλον δεν θα θέλετε να βρεθεί σε επιθεώρηση το όπλο ακαθάριστο καθώς θα τιμωρηθείτε. Ο κανόνας αυτός είναι απαράβατος, ιδιαίτερα στη μονάδα.