Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας παρέλαβε σήμερα 10 Ιανουαρίου 2024, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, ο νέος Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Ανδρέα Λουκά, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, και στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο νέος Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αποτελεί ύψιστη τιμή για εμένα η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη να μου αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας. Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και αναγνωρίζοντας πλήρως το βάρος της ευθύνης που επωμίζομαι, αναλαμβάνω σήμερα, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, τα καθήκοντα του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Άμυνας.

Του Υπουργείου που είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες, που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης της χώρας μας.

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, θέλω καταρχάς να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τίμησε με την επιλογή του.

Τον διαβεβαίωσα προσωπικά, τον διαβεβαιώνω και δημόσια ότι θα αναλώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου, για να ανταποκριθώ με αρτιότητα στις προσδοκίες του, επιδεικνύοντας αφοσίωση και δέσμευση για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του.

Απευθύνω τον χαιρετισμό μου προς την ηγεσία και τα στελέχη της Εθνικής φρουράς, τους εθνοφρουρούς, τους εφέδρους και εθνοφύλακες της πατρίδας μας, καθώς και σε όλο το πολιτικό προσωπικό. Τη ψυχή και την καρδιά της Εθνικής Φρουράς.

Τους διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια με σαφή, συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, σε πλήρη συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος, για να οδηγήσουμε τις ένοπλές μας δυνάμεις ακόμη ψηλότερα.

Θα σταθώ στο πλευρό τους ως προϊστάμενος, ως συνάδελφος, ως φίλος, και ως αρωγός και συμπαραστάτης στην κοινή προσπάθεια διατήρησης και αναβάθμισης του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς. 

Θα επιδιώξω να ενημερωθώ τάχιστα για τα ζητήματα που σας απασχολούν, και μαζί με την ηγεσία της  Εθνικής Φρουράς, συλλογικά να λάβουμε τις ορθότερες των αποφάσεων για το καλό των ενόπλων μας δυνάμεων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Σε αυτό τον αγώνα ουδείς περισσεύει.

Αναμένω από τον καθένα ξεχωριστά να εργαστούμε από κοινού, επιδεικνύοντας δέσμευση και προσήλωση στον κοινό στόχο, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Στον αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας απαρασάλευτο συμπαραστάτη και ακλόνητο σύμμαχο αποτελεί η Ελλάδα, με την οποία μας ενώνει μακραίωνη κοινή ιστορική πορεία, κοινές αξίες και ακατάλυτοι δεσμοί αδελφοσύνης.

Θα επιδιώξω να συνομιλήσω το συντομότερο δυνατόν με τον Έλληνα ομόλογό μου και να τον επισκεφθώ για να συζητήσουμε και να καθορίσουμε από κοινού τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί, κυρίως μετά την 1η διακυβερνητική σύνοδο Κύπρου και Ελλάδας».

Απευθυνόμενος στον απερχόμενο Υπουργό ανέφερε:

«Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Άμυνας από εσάς θέλω να σας ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας για όλα όσα προσφέρατε το διάστημα στο οποίο υπηρετήσατε ως Υπουργός.

Γνωρίζοντάς σας προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι, θα απαντάτε πάντοτε θετικά στα δικά μας καλέσματα και θα δηλώνετε παρών όποτε απαιτηθεί για να μας συμβουλεύσετε με τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιής, να έχετε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, δύναμη και επιτυχία στην μετέπειτα πορεία σας.

Από σήμερα με απόλυτο σεβασμό, συνεργασία και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος και των ενδεχόμενων απειλών.

Σας ευχαριστώ».

Ο τέως Υπουργός Άμυνας,  κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, από πλευράς του, ανέφερε τα εξής:

«Σε αυτή τη σεμνή τελετή παραδίδω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας στον Νέο Υπουργό φίλο Βασίλη Πάλμα, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρώτιστα νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ξανά και ειλικρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, που με τίμησε και με εμπιστεύθηκε να διαχειριστώ τους τελευταίους δέκα μήνες ένα από τα πιο σημαντικά Υπουργεία της πατρίδας μας, το Υπουργείο Άμυνας.

Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο που εμπιστεύθηκε και υποστήριξε τις αποφάσεις μου χωρίς καμιά παρέμβαση στο έργο μου.

Παρά το σύντομο της θητείας και το ξαφνικό της αντικατάστασης μου δηλώνω περήφανα με ικανοποίηση ότι «αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς».

Τους τελευταίους 10 μήνες χωρίς να φειδόμεθα χρόνου και κόπου, με τους συνεργάτες μου εργαστήκαμε με πάθος για όσο χρόνο απαιτήθηκε, ακούραστα, με όραμα και αγάπη για την άμυνα της ημικατεχόμενής μας πατρίδας και την ασφάλεια των πολιτών μας.

Στοχεύσαμε την αποτελεσματικότητα, με ευελιξία και διαφάνεια στις αποφάσεις, καλλιεργώντας τη λογοδοσία, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και την τίμια και χρηστή διαχείριση.

Επικεντρωθήκαμε να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα της ΕΦ κι αδυναμίες της άμυνας μας, αξιοποιώντας προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιων μας.

Αταλάντευτος στόχος μας ήταν η επαύξηση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς έναντι συμβατικών κι ασύμμετρων απειλών.

Στο σύντομο χρόνο που μας δόθηκε επιτελέσαμε σημαντικό έργο προς επίτευξη των στόχων που θέσαμε.

Εργαστήκαμε συλλογικά, μεθοδικά, σχεδιασμένα αποφεύγοντας λάθη, αστοχίες και παραλείψεις.

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλες και όλους που συνεργάστηκαν μαζί μου.

Στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέα Λουκά.

Στον τέως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Σε όλους τους συνεργάτες μου στο γραφείο και το επιτελείο μου.

Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και της ΕΦ.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω στα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και στα κοινοβουλευτικά κόμματα για την αγαστή και παραγωγική συνεργασία, που είχαμε αυτό το δεκάμηνο.

Ευχαριστώ επίσης τους Υπουργούς, τα στελέχη των υπηρεσιών, τους ομολόγους μου και τους πρεσβευτές των ξένων χωρών με τους οποίους συνεργαστήκαμε.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας τον Μάρτιο του 2023, είχα και συνεχίζω να έχω πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημαντικής ευθύνης που μου ανατέθηκε έναντι της πατρίδας και του λαού μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που διετέλεσα ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Άμυνας, τήρησα πιστά αυτό που μου επέβαλλαν η συνείδηση, οι αρχές και οι αξίες μου, ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους.

Η μόνη μου έγνοια ήταν η άμυνας της πατρίδας μας και η ασφάλεια των συμπολιτών μας και η μοναδική μου επιδίωξη ήταν να ανταποκριθώ αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του διορισμού μου, υλοποιώντας τις απορρέουσες υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Μαζί με τους συνεργάτες μου θέσαμε ως ύψιστο στόχο τη συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης και ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων, της μαχητικής ικανότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.

Με αφοσίωση και έντονο αίσθημα ευθύνης, ψύχραιμα και με απόλυτη σοβαρότητα, εργαστήκαμε πάντοτε σε πλήρη συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Θέσαμε ως στόχο το ιερό καθήκον της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τη διατήρηση και επαύξηση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας ως εργαλείο για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας.

Επικεντρώσαμε τις ενέργειες μας στο πως θα εκσυγχρονίσουμε, θα αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, δίδοντας έμφαση σε οπλικά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση προσωπικού.

Στο πλαίσιο της αμυντικής μας διπλωματίας, εμβαθύναμε ακόμα περισσότερο τις αμυντικές μας συνεργασίες με άλλα κράτη.

Στους 10 μήνες είχαμε επίσημες συναντήσεις και επίσημες διαβουλεύσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό με Υπουργούς Άμυνας από 17 χώρες. Σε συνέχεια των εξωτερικών μας σχέσεων, το Υπουργείο Άμυνας, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, συνδράμαμε στη διεθνή προσπάθεια εκκένωσης αμάχων πολιτών τόσο από το Σουδάν τον Απρίλιο του 2023, όσο και πιο πρόσφατα μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ισραήλ.

Εξυπηρετούμε μέχρι σήμερα περισσότερες από 26 χώρες που έχουν ανάγκες για απομάκρυνση πολιτών τους από τις γειτονικές εμπόλεμες ζώνες, προσφέροντας δυνατότητες υποδοχής, σίτισης και προσωρινής φιλοξενίας αμάχων σε εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς.

Υπογράψαμε τη δήλωση ένταξης της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Program του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνεργάτη την Εθνοφρουρά της Πολιτείας New Jersey, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη σχέση της ΚΔ με τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συνεργασία μας με την Ελλάδα βελτιώθηκε σημαντικά, εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και βρίσκεται πλέον σε ένα εξαιρετικό επίπεδο θεμελιωμένη σε ισχυρές βάσεις.

Τους τελευταίους 10 μήνες δουλέψαμε εντατικά να λύσουμε εργασιακά θέματα.

Προωθήσαμε δράσεις και δώσαμε προτεραιότητα στα διάφορα ζητήματα προσωπικού όλων των βαθμίδων, την αναπροσαρμογή και βελτίωση της δομής δυνάμεών της ΕΦ και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς.

Βελτιώσαμε με κριτήρια και μόρια τις διαδικασίες προαγωγών, αποστρατείας, μεταθέσεων και τοποθετήσεων.

Για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του Στρατού της Δημοκρατίας, προωθήσαμε προσχέδιο Κανονισμών για την καταβολή επιδομάτων και για ασφαλιστική κάλυψη για το σύνολο των μελών του στρατού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Αιχμή του δόρατος μας ήταν πάντα το προσωπικό μας. Νοιαστήκαμε για τα στελέχη μας. Θελήσαμε να λύσουμε τα προβλήματα τους.

Διενεργήσαμε μελέτη και προχωρήσαμε σε προτάσεις για βελτίωση των όρων εργοδότησης των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) με στόχους τη μισθολογική τους αναβάθμιση και τη διασφάλιση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης μετά την αφυπηρέτησή τους.

Επιδιώξαμε να καταστήσουμε τον θεσμό των ΣΥΟΠ ελκυστικότερο για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αποχώρησής τους ή εκδήλωσης μειωμένου ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη, που παρουσιάστηκε στις τελευταίες προκηρύξεις για πλήρωση κενών θέσεων.

Στον τομέα των υποδομών ανοίξαμε τον φάκελο Ναυτικές Υποδομές.

Πήραμε θαρραλέες αποφάσεις και με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό προχωρούμε στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών επέκτασης και εκσυγχρονισμού της Ναυτικής Βάσης “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Μέρος της εργασίας μας το προηγούμενο διάστημα ήταν η ευθυγράμμιση των πολιτικών και των δράσεων μας με την προσπάθεια μετάβασης προς την πράσινη ανάπτυξη.

Ενδυναμώσαμε τις πράσινες δράσεις στην ΕΦ ενισχύσαμε την προσπάθεια να καταστούν πράσινα τα στρατόπεδα μας και να αποκτήσουν πράσινη κουλτούρα τα στελέχη μας.

Επιπρόσθετα δώσαμε βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΦ και σύντομα η δύναμη θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες με μια εφαρμογή που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εκδίδουν όλα τα στρατολογικά τους πιστοποιητικά μέσω του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ.

Επίσης δώσαμε σημασία στην επιτάχυνση του χρόνου επικοινωνία με τα στελέχη της εφεδρείας και της εθνοφυλακής μας.

Σχεδιάσαμε, αναπτύξαμε και θα δοθεί σύντομα προς χρήση το σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς με το ενεργό προσωπικό της εφεδρείας.

Δουλέψαμε στα θέματα υγείας και ασφάλειας για τα υλικά, τα πυρομαχικά, τα μέσα και τους χώρους αποθήκευσης και στρατωνισμού.

Αξιοποιώντας πόρους του ΥΠΑΜ και κονδύλια από το European Defence Fund ενδυναμώσαμε το οικοσύστημα των κυπριακών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ειδική διεύθυνση στο ΥΠΑΜ για υποστήριξη των εταιρειών αυτών.

Τέλος στο πλαίσιο της συμπλήρωσης εντός του 2024 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΦ, εργαστήκαμε, ερευνήσαμε και καταρτήσαμε καταλόγους με τους μαχητές/θυσιασθέντες και αγνοούμενους του 1974 με στόχο την επίδοση σε όλους Μεταλλίου Προσφοράς για την προσφορά τους στους αγώνες της πατρίδας.

Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Άμυνας πριν δέκα μήνες είχα δηλώσει ότι πρώτιστοι στόχοι μου ήταν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών καθολικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, επίσης στόχοι μου ήταν και η επίτευξη αποτελεσματικότητας και ευελιξίας στο στράτευμα, η ασφάλεια του προσωπικού και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα της άμυνας.

Αυτό προσπάθησα να πετύχω. Δηλώνω απερίφραστα ότι αισθάνομαι ικανοποιημένος για το συλλογικό έργο που επιτελέστηκε μέχρι αυτή τη στιγμή. Και το έργο αυτό δεν ανήκει σε μένα.

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογική προσπάθειας του ΥΠΑΜ, του ΓΕΕΦ, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα και βαθμίδες.

Ο χρόνος παρ’ όλα αυτά δεν ήταν αρκετός, ούτως ώστε να τελεσφορήσουν όλα αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νιώθω όμως βαθιά υπερήφανος και ευγνώμων για την προσπάθεια που καταβλήθηκε, ούτως ώστε η Εθνική Φρουρά να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία, ως μια σύγχρονη και αποτελεσματική δύναμη αποτροπής και ως ένα σημαντικό εργαλείο στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Αποχωρώντας από τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου ότι επιτέλεσα στο ακέραιο την ευθύνη που μου ανέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτεία.

Παραδίδω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας στα χέρια ενός έμπειρου πολιτικού, του φίλου Βασίλη Πάλμα, σίγουρος ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για το καλό της άμυνας της πατρίδας μας.

Αγαπητέ φίλε Υπουργέ,

Εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνετε.

Ευθέως, ειλικρινώς και εντίμως σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε την αμέριστη προσωπική μου στήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια εκτέλεσης των καθηκόντων σας, προς επίτευξη του υπέρτατου στόχου ενίσχυσης της άμυνας και υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Θα είμαι δίπλα σας στην προσπάθεια η πατρίδα μας να αποκτήσει την αναγκαία αποτρεπτική ισχύ η οποία θα είναι εργαλείο στον αγώνα μας για αποτίναξη της κατοχής και στοιχείο που θα αναστέλλει τις επεκτατικές ορέξεις του εισβολέα.

Το οφείλουμε στον μάρτυρα λαός μας, που μάτωσε, που προσφυγοποιήθηκε που βίωσε την απόλυτη καταστροφή και τον θάνατο και συνεχίζει μέχρι σήμερα να υποφέρει.

Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ».

Εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Λουκά, αποχαιρετώντας τον απερχόμενο Υπουργό Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αρμοδίως σήμερα σας αποχαιρετώ εκ μέρους του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Αναλάβατε ως Υπουργός Άμυνας τον Μάρτιο του 2023, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο.

Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλάβατε και συνειδητή δέσμευση να υλοποιήσετε στο έπακρο το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους που θέσαμε ως Υπουργείο Άμυνας, χαράξατε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα τον δρόμο για τους υπόλοιπους συνεργάτες σας, ενισχύοντας αποτελεσματικά τις πολιτικές αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί.

Επιδιώξατε από την πρώτη στιγμή να εργαστούμε όλοι με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμα διακυβέρνησης για μια ισχυρή, ευέλικτη και σύγχρονη δύναμη, ικανή να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι σε κάθε επιβουλέα και άξιο προασπιστή της εδαφικής ακεραιότητα και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίξατε με ρεαλισμό, συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Σας αναγνωρίζουμε ότι με σύνεση και επιμονή αγωνιστήκατε για να προωθήσετε μεταρρυθμίσεις, και να δώσετε λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό και γενικότερα την εσωτερική λειτουργία του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διατήρηση και ενίσχυση της πολιτικής της εξωστρέφειας του Υπουργείου τόσο στην περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου, όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Εκπροσωπώντας το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας σας διαβεβαιώ ότι θα σας θυμόμαστε, με τις θετικότερες αναμνήσεις.

Θα σας θυμόμαστε για την ευγένειά σας και την ανθρωποκεντρική σας διοίκηση.

Θα σας θυμόμαστε για τη συνέπεια, το ήθος, την ευθύτητα και το καλοπροαίρετο του χαρακτήρα σας. Για τη μεγάλη ευαισθησία που επιδείξατε σε κάθε περίπτωση αντιμετώπισης ζητήματος ανθρωπιστικής φύσεως, στοιχείο το οποίο αντανακλά το βάθος της ανθρωπιάς σας και τη διάθεσή σας για στήριξη του πάσχοντα συνανθρώπου μας.

Σας αποχαιρετούμε, φίλε Υπουργέ, με μεγάλο σεβασμό και με τις ειλικρινείς μας ευχές για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και μια νέα παραγωγική σελίδα στη ζωή σας».

Ακολούθως καλωσόρισε τον νέο Υπουργό αναφέροντας τα εξής:

«Αναλαμβάνετε σήμερα την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας σε μια περίοδο επίσης γεμάτη προκλήσεις, κατά την οποία αφενός ο τουρκικός αναθεωρητισμός, αφετέρου το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην περίμετρο πολεμικών συρράξεων καλούν για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειάς μας με στόχο την ενίσχυση, την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Θα συνεχίσουμε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Οι στρατηγικοί μας στόχοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την:

•           Ενίσχυση της υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, με παράλληλη στόχευση για θεσμοθετημένες σταθερές δαπάνες επί του ΑΕΠ ύψους τουλάχιστον 2%.

•           Εμβάθυνση της ήδη στενής αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, υπό το πλέγμα και των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά  και της συμμετοχής των χωρών μας στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και των  τριμερών και πολυμερών συνεργασιών που ήδη έχουμε με γειτονικές και άλλες χώρες.

•           Στήριξη της συμμετοχής του τοπικού οικοσυστήματος στην έρευνα και καινοτομία για νέα αμυντική τεχνολογία, στο πλαίσιο αντίστοιχων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας, με απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας, ανοίγοντας έτσι παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία αμυντικής βιομηχανίας.

•           Σταδιακή μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο ημιεπαγγελματικό στρατό, με επένδυση στην περαιτέρω αναβάθμιση και εκπαίδευση των στελεχών μας και ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του συστήματος διοικητικής μέριμνας, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για την ορθολογική αξιοποίησή τους.

Στην προσπάθειά σας αυτή, σας διαβεβαιώνω ότι το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου θα σας στηρίξει με αφοσίωση, εμπιστοσύνη, επαγγελματισμό και συνέπεια.

Σας καλωσορίζω και πάλι στο Υπουργείο Άμυνας και σας εύχομαι υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας».