Η τελετή ορκωμοσίας των γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών της 2ης σειράς πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΝ Λεμεσού την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018.


Στην τελετή παρευρέθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, η Ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, Ο Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων, αντιπροσωπείες στελεχών, λοιποί προσκεκλημένοι, καθώς και πλήθος συγγενών και φίλων των Συμβασιούχων Οπλιτών.

Ο Υπουργός Άμυνας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στις νέες Συμβασιούχους Οπλίτες, αφού τις συνεχάρη ανέφερε ότι η εισαγωγή των γυναικών στον θεσμό των ΣΥΟΠ οδήγησε τις μονολιθικές αντιλήψεις στο παρελθόν, σπάζοντας τις αλυσίδες της φοβίας και των προκαταλήψεων, ενώ παρέθεσε το γεγονός ότι το φύλο δεν αποτελεί περιορισμό για όποιον θέλει να υπηρετήσει την Πατρίδα. Παράλληλα υπογράμμισε τις ευκαιρίες που παρέχει ο θεσμός των Συμβασιούχων Οπλιτών στους νέους.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο της πορείας εκσυγχρονισμού και ανανέωσης που έχει υιοθετήσει, μετεξελίσσεται σε μία σύγχρονη αποτρεπτική δύναμη η οποία θα παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία τις κατάλληλες δυνατότητες, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις που εκπορεύονται από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους γονείς και τα λοιπά συγγενικά πρόσωπα των ορκισθέντων ΣΥΟΠ και συνεχάρη τους εκπαιδευτές για την συμβολή τους μέσα από την εκπαίδευση – ίδιον όλων των σύγχρονων στρατών – στη δημιουργία άξιων μελών τα οποία στη συνέχεια θα στελεχώσουν τις Μονάδες της Εθνικής Φρουράς συνδρά-μοντας στην εξασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος της Χώρας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Ημερήσια Διαταγή του προς τους νέους Συμβασιούχους Οπλίτες, ανέφερε ότι με τον όρκο που δώσανε ουσιαστικά υπέγραψαν ένα «ηθικό» συμβόλαιο Πίστης, Υπακοής  και Αφοσίωσης προς την Πατρίδα και τα ιδεώδη που το ελληνικό γένος πρεσβεύει διαχρονικά. Με την επιλογή να εισέλθουν στις τάξεις τις Εθνικής Φρουράς επέλεξαν μία νέα πορεία και ουσιαστικά προβήκανε στον ενστερνισμό ενός ολόκληρου τρόπου ζωής.

Τις κάλεσε να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους δράττοντας τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν και μετατρέποντας αυτές σε εμπειρίες ζωής. Επιπλέον τις προέτρεψε να πορευθούν με οδηγό τις στρατιωτικές αρετές και αξίες διατηρώντας ψηλά το κύρος και την αξιοπρέπεια του ατόμου και της Εθνικής Φρουράς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δισυπόστατο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας στρατιωτικού, αυτόν της μητέρας αλλά και του στρατιώτη, ρόλο τον οποίο ανέλαβαν και υλοποιούν με επιτυχία οι νέες ΣΥΟΠ.

Ολοκληρώνοντας την Ημερησία Διαταγή του, ο Αρχηγός τόνισε ότι ο δρόμος που θα οδηγήσει στην επιτυχία της αποστολής της Εθνικής Φρουράς είναι δύσβατος και περνά μέσα από την εργατικότητα, την πειθαρχία, την προσήλωση στο καθήκον και την εκπαίδευση, η οποία επισήμανε ότι θα είναι σκληρή με πολύ ιδρώτα αλλά με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη.

Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού ΓΕΕΦ.

Πηγή : ΓΕΕΦ