Από τη στιγμή που συντηρείται η παράνομη κατοχή, η Εθνική Φρουρά οφείλει και θα συνεχίσει να ενισχύεται και να αναβαθμίζεται ως η κύρια δύναμη αποτροπής, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων αρρένων Συμβασιούχων Οπλιτών, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΝ Λεμεσού.

Στο χαιρετισμό του, ο νέος Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη χαρά και περηφάνια του για τη σημερινή τελετή, η οποία όπως σημείωσε, οφείλεται στην επίπονη προσπάθεια του τέως Υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαϊδη και των συνεργατών του.

“Η σημερινή μέρα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καινοτομία έχει πια καταστεί πραγματικότητα”, είπε και υποδεικνύοντας πως το όλο εγχείρημα δοκιμάστηκε, πέρασε μέσα από προκλήσεις και δυσκολίες, ανέφερε πως “σήμερα αποτελεί ένα κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς”.

Της Εθνικής Φρουράς που έχει αλλάξει, που αλλάζει και που θα συνεχίσει να αλλάζει, όπως είπε, με τη συνδρομή όλων, ενώ απευθυνόμενος προς τους νέους ΣΥΟΠ τόνισε ότι “μέλημα μας είναι να γίνεται κι εσείς ένα με εμάς, για να ενισχύσετε τις προσπάθειες μας για τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο στρατό, ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής μας, με την επιχειρησιακή ικανότητα που αρμόζει και απαιτείται από ένα κράτος πλήρες μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος και που πρώτιστο καθήκον έχει την αποτρεπτική ισχύ”.

Ανέφερε ακόμη πως οι νέοι Συμβασιούχοι  Οπλίτες έχουν αποδείξει ότι κατανοούν τις προκλήσεις των καιρών, τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής αλλά και την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους και ότι “ο ενθουσιασμός και ο ζήλος όλων εσάς που τελικώς επιλεχθήκατε και δίνετε σήμερα τη διαβεβαίωση ως συμβασιούχοι οπλίτες, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι ο θεσμός των ΣΥΟΠ έχει στεφθεί με επιτυχία, διότι πρόκειται για ένα θεσμό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων νέων, ανδρών και γυναικών, κάθε χρόνο”.

“Αποτελείτε πλέον μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας Συμβασιούχους Οπλίτες, ουσιαστικά τη βάση στην οποία στηρίζεται η μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και με την οργανική σας ένταξη στις τάξεις του στρατεύματος, θα ενισχύσετε τις δυνάμεις μας με εμπειρία και εξειδίκευση, αιμοδοτώντας τες με επαγγελματίες, εφοδιασμένους με προσόντα, γνώσεις και εμπειρία”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αγγελίδης είπε πως είναι η ποιότητα του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και υπογράμμισε ότι “από τη στιγμή που συντηρείται η παράνομη κατοχή, αυτή η κατάφορη αδικία για την Κύπρο μας, η Εθνική Φρουρά οφείλει και θα συνεχίσει να ενισχύεται και να αναβαθμίζεται ως η κύρια δύναμη αποτροπής, της Δημοκρατίας”.

Κάλεσε ακόμη τους νέους ΣΥΟΠ να σταθούν δίπλα στους νεαρούς εθνοφρουρούς που υπηρετούν τη θητεία τους, να τους στηρίξουν και να τους ενθαρρύνουν, “να γίνετε το παράδειγμα της ευθύνης, του θάρρους και της πειθαρχίας και ταυτόχρονα με ενθουσιασμό αλλά και σοβαρότητα, να ανταποκριθείτε στις νέες, υψηλές απαιτήσεις που έχει η Εθνική Φρουρά από εσάς, ως επαγγελματικό προσωπικό”.

Απευθυνόμενους στους γονείς και συγγενείς των νέων αρρένων Συμβασιούχων Οπλιτών που παρακολουθούσαν την τελετή, ο Υπουργός Άμυνας τους κάλεσε να νιώσουν περηφάνια και να καμαρώσουν ” τους λεβέντες σας που επανεντάσσονται ως επαγγελματίες πλέον στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας”.

Εξάλλου στην Ημερήσια Διαταγή του, που διάβασε ο Διοικητής του ΚΕΝ Λεμεσού, ο Αρχηγός της Ε.Φ. Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης κάλεσε τους νέους ΣΥΟΠ να αισθάνονται περήφανοι που αποτελούν μέλος της Εθνικής Φρουράς, “και ειδικότερα μέλη ενός θεσμού που σχεδιάστηκε, δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε ως επιτυχής”.

“Ο δρόμος που θα οδηγήσει στην επιτυχία είναι δύσβατος και περνά μέσα από την εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση σκληρή σωματικά με πολλή ιδρώτα αλλά ανθρώπινη ψυχικά, με πολύ ενδιαφέρον και αγάπη,  κατά τη διάρκεια της οποίας σας προτρέπω να φανείτε δυνατοί και να αναδείξετε τις κρυμμένες δυνατότητες σας, να την απολαύσετε αξιοποιώντας κάθε λεπτό της, για τη βελτίωση των ικανοτήτων σας, να λειτουργείται με επαγγελματισμό και μεράκι, να εκφράζεστε με θάρρος και να εμπιστεύεστε τους διοικητές των μονάδων που στη συνέχεια θα τοποθετηθείτε αλλά και τη φυσική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς”, προσθέτει.

Τους κάλεσε ακόμη να είναι αισιόδοξοι και να βλέπουν ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία και να γνωρίζουν πως πλέον εντάσσονται σε μια ακόμα οικογένεια, τη στρατιωτική, όπου οι Διοικητές και τα στελέχη των μονάδων που θα τοποθετηθούν, θα τους υποδεχθούν “ως γονείς, αδελφοί και φίλοι και να σας συμπαρασταθούν στις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας”.Το έργο που θα αναλάβετε σε λίγο είναι σημαντικό και απαιτεί υψηλό φρόνημα, αφοσίωση στο καθήκον και πίστη στην αποστολή, αναφέρει ακόμη στην Ημερήσια του Διαταγή προς τους νέους ΣΥΟΠ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και τονίζει πως “η ένταξη σας σε ένα νέο και απαιτητικό περιβάλλον με τους γραπτούς και άγραφους κανόνες του, επιβάλλει απόλυτη πειθαρχία, στρατιωτικό πνεύμα, υπομονή, επιμονή και υποταγή του εγώ στο εμείς”.

Συνολικά 142 άνδρες Συμβασιούχοι Οπλίτες ορκίστηκαν σήμερα πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα, μετά την εκπαίδευση τους στο ΚΕΝ Λεμεσού, ενώ θα ακολουθήσει νέα τελετή διαβεβαίωσης για τις 208 γυναίκες που επιλέγηκαν να συμμετάσχουν στο θεσμό.

Πρόκειται για την 3η σειρά Συμβασιούχων Οπλιτών που εντάσσονται στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 3,045 άτομα.

Η τελετή διαβεβαίωσης ολοκληρώθηκε με παρέλαση των νέων αρρένων ΣΥΟΠ.

Πηγή: KYΠΕ