Στροφή προς την αεροναυτική διάσταση καταγράφει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο του ρόλου της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.
«Η Εθνική Φρουρά ήταν μέχρι σήμερα κατεξοχήν ένας στρατός ξηράς. Σήμερα επενδύουμε στην αεροναυτική διάσταση και επενδύουμε και στη διακλαδικότητα των ενόπλων δυνάμεων. Ήταν κάτι που έλειπε», είπε ο κ. Φωκαΐδης ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του.
Όπως είπε, αυτό «είναι κάτι που επιβάλλεται ακόμη περισσότερο σήμερα λόγω και της φύσης των νέων απειλών και προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση όπλων και μεταναστών και η ανάγκη για θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια σε μια ασταθή και εύθραυστη περιοχή όπου η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως συνεισφορέα ασφάλειας».
Υπογραμμίζοντας ότι για όσο καιρό συνεχίζεται η παράνομη κατοχή, «προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση οιασδήποτε επιβουλής προερχόμενης από το βορρά», Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε σε «νέα εξωστρεφή αμυντική διπλωματία» στο πλαίσιο της οποίας λήφθηκε απόφαση για σύσταση σώματος αμυντικής διπλωματίας, ενώ σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ έχει επίσης συσταθεί διπλωματικό γραφείο με απόσπαση διπλωμάτη.
Λέγοντας ότι η αμυντική διπλωματία προάγει αποτέλεσμα, ο ΥΠΑΜ είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπογραφεί συμφωνίες ή μνημόνια αμυντικής και στρατιωτικής διπλωματίας με όλες τις γειτονικές χώρες πλην της Τουρκίας και της Συρίας, δηλαδή με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία. Σημείωσε πως έχουν υπογραφεί προγράμματα συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, ενώ ανανεώθηκε η συνεργασία με Ρωσία, η αντίστοιχη συμφωνία με Γαλλία βρίσκεται στο στάδιο ανανέωσης και ενισχύθηκε η συνεργασία με τις ΗΠΑ.
«Η νέα αυτή προσέγγιση, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους και η ασφάλεια των πολιτών μας στο σύγχρονο κόσμο», τόνισε.
Αυξημένος προϋπολογισμός λόγω επαγγελματιών οπλιτών
Σύμφωνα με το κείμενο που επιδόθηκε στην επιτροπή, το σύνολο του προϋπολογισμού του ΥΠΑΜ ανέρχεται σε €352 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 10,4% ή €33,1 εκατ σε σύγκριση με το 2016, λόγω της πρόσληψης των συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ).
Να σημειωθεί πως το κεφάλαιο «Αμυντική Θωράκιση», που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό θα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας.
Για τους ΣΥΟΠ, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως το 99% των όσων ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους στα ΚΕΝ την ολοκλήρωσε επιτυχώς. Είπε ακόμη ότι διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί ότι δεν θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον.
Κατέστησε όμως σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κληρωτοί στρατιώτες που υπηρετούν σε διαφορετικές περιοχές απ` ότι διαμένουν δεν θα μεταφερθεί στους ΣΥΟΠ.
Ο ΥΠΑΜ αναφέρθηκε σε προστιθέμενη αξία από την πρόσληψη των ΣΥΟΠ αλλά και στην ποσοτική βελτίωση που επέρχεται γιατί μέσα από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, η δύναμη της ΕΦ θα αυξηθεί.
Διοικητική μεταρρύθμιση
Σε σχέση με την διοικητική μεταρρύθμιση του ΥΠΑΜ, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ευχήθηκε πως θα λυθεί το θέμα της συστέγασης ΓΕΕΦ και ΥΠΑΜ, το οποίο «αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης», καθώς το, το Υπουργείο στεγάζεται σε έξι διαφορετικά τμήματα.
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, είπε, προγραμματίζεται σύντομα και η ανάθεση των κύριων στρατολογικών θεμάτων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη για τη καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μελέτη για ανάθεση υπηρεσιών τροφοδοσίας
Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως το ΥΠΑΜ διενήργησε μελέτη αναφορικά με την τροφοδοσία, ένα τον τομέα στον οποίο θα μπορούσαν να επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις, αλλά και αποδέσμευση ενός αριθμού 400 ατόμων, που, όπως ανέφερε, «ασχολείται με το να καθαρίζει πατάτες και να μαγειρεύει
«Προχωρούμε αποφασιστικά, στο πρώτο εξάμηνο (του 2017) θα κάνουμε πιλοτικό πρόγραμμα ώστε και καλύτερη ποιότητα φαγητού να έχουμε και να θα απελευθερώσουμε ένα σημαντικό αριθμό που ασχολείται με μαγειρεία και αγγαρείες».
Είπε επίσης ότι το ίδιο ισχύει για τις λέσχες αξιωματικών. «Το καθεστώς λειτουργίας των λεσχών δεν είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο σύγχρονο και έχω δώσει οδηγίες να διεξαχθεί μελέτη προκειμένου η λειτουργία τους να ανατεθεί σε ιδιώτες» είπε και συνέχισε: «Θέλουμε να υπάρχει ποιότητα καλύτερη δυνατή και να υπάρχουν και εξοικονομήσεις. Δεν μπορεί οι λέσχες να είναι οι χώροι για να εξυπηρετούνται ευνοϊκά κάποια καλόπαιδα».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ