Την αντίδραση βουλευτών προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων, που συνεδρίασε στις 15/3/2019, να αποστρατεύσει και τους πέντε ταξίαρχους που αριθμεί αυτή τη στιγμή η Εθνική Φρουρά, κρίνοντάς τους ως ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους.
Όπως αποκαλύφθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκε το αίτημα του Υπουργείου Άμυνας για αποδέσμευση συνολικά 270 θέσεων προαγωγής στην Ε.Φ., λόγω της αποστράτευσης όλων των ταξίαρχων, από τον Ιούνιο η Ε.Φ. δεν θα διαθέτει υποστράτηγο. Ήδη, η μια θέση υποστράτηγου είναι κενή, ενώ η δεύτερη θα κενωθεί προσεχώς, με αφυπηρέτηση του κατόχου της. Το πρόβλημα που προκύπτει έγκειται στο γεγονός ότι οι συνταγματάρχες που θα προαχθούν τις επόμενες ημέρες στον βαθμό του ταξίαρχου -ανέρχονται στις 10 συνολικά οι θέσεις προαγωγής- δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν για ένα χρόνο τουλάχιστον τις δυο κενές θέσεις των υποστράτηγων, διότι με βάση την κείμενη νομοθεσία απαιτείται ένας χρόνος διοίκησης στον βαθμό του ταξίαρχου.
Όπως αποκάλυψε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνου Μουσιούττα, αυτό που προτίθεται να πράξει πολύ σύντομα το Υπουργείο Άμυνας για επίλυση του θέματος, είναι η κατάθεση στη Βουλή τροποποίησης του σχετικού Κανονισμού με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του χρόνου διοίκησης που απαιτείται σήμερα στον βαθμό του ταξίαρχου για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει τη θέση του υποστράτηγου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόθεση του Υπουργείου είναι να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο διοίκησης από τον ένα χρόνο που ισχύει σήμερα στους έξι μήνες. Πάντως, ο κ. Αγγελίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της μιας εκ των δυο θέσεων υποστράτηγων. Το θέμα μελετάται, είπε στους βουλευτές.
Ο υπουργός Άμυνας, που συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, ερωτήθηκε και για τους λόγους που αποστρατεύτηκαν και οι πέντε ταξίαρχοι, με τους βουλευτές να του υποδεικνύουν ότι δεν θα έμενε η Ε.Φ. χωρίς υποστράτηγο εάν πληρωνόταν τουλάχιστον η μια εκ των δυο θέσεων από τους πέντε υφιστάμενους ταξίαρχους. Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων τερμάτισε και την υπηρεσία 16 συνταγματαρχών, κρίνοντάς τους και αυτούς ως ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους. Απαντώντας, λοιπόν, στους βουλευτές, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως με τις παραπάνω αποστρατείες, που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ε.Φ., ανοίγει ο δρόμος για μαζικές προαγωγές αξιωματικών στους κατώτερους βαθμούς που έμειναν για χρόνια στάσιμοι. Με τον Υπουργό να επισημαίνει, παράλληλα, πως με τις εν λόγω αποστρατείες στέλνεται το μήνυμα στα στελέχη της Ε.Φ. πως από εδώ και πέρα προαγωγές θα παίρνουν όσοι είναι παραγωγικοί και πληρούν τα κριτήρια και όχι όλοι, βάσει της σειράς κατάταξης και των χρόνων υπηρεσίας τους.
Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών συμφώνησαν να μην αποδεσμεύσουν τις δυο θέσεις προαγωγής στον βαθμό του υποστράτηγου μέχρι το Υπουργείο Άμυνας να καταθέσει στη Βουλή την τροποποίηση του Κανονισμού για τη μείωση του χρόνου διοίκησης στον βαθμό του ταξίαρχου. Χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως υπέδειξαν χθες βουλευτές στον «Φ», ότι το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξή τους για ψήφιση του αναθεωρημένου Κανονισμού. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η τροποποίηση του Κανονισμού, τότε δυο συνταγματάρχες θα βρεθούν στον βαθμό του υποστράτηγου μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.
Οι 268 θέσεις προαγωγής που αποδεσμεύτηκαν
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφάσισε να αποδεσμεύσει χθες τις ακόλουθες κενές θέσεις προαγωγής που θα προκύψουν, κατά το τρέχον έτος, από αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις και αποστρατείες:
 • 10 θέσεις στο βαθμό του Ταξίαρχου.
 • 33 θέσεις στο βαθμό του Συνταγματάρχη.
 • 36 θέσεις στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
 • 39 θέσεις στο βαθμό του Ταγματάρχη.
 • 38 θέσεις στο βαθμό του Λοχαγού.
 • 48 θέσεις στο βαθμό του Υπολοχαγού.
 • 10 θέσεις στο βαθμό του Ανθυπασπιστή Α’
 • 10 θέσεις στο βαθμό του Ανθυπασπιστή Β’
 • 10 θέσεις στο βαθμό του Ανθυπασπιστή Γ’
 • 14 θέσεις στο βαθμό του Αρχιλοχία.
 • 20 θέσεις στο βαθμό του Επιλοχία.

Πηγή : Philenews