Ενώπιον σοβαρού διλήμματος βρίσκεται το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ αναφορικά με τις χορηγήσεις προσωρινών απολύσεων σε εθνοφρουρούς των οποίων πλησιάζει η ημερομηνία απόλυσής τους για λόγους σπουδών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας, το Υπουργείο Άμυνας είχε δεσμευτεί ότι δεν θα δοθεί καμιά πρόωρη απόλυση σε εθνοφρουρό της 2015 Β’ ΕΣΣΟ που απολύεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, λόγω των μεταρρυθμίσεων για μείωση της θητείας, παράλληλα και με την πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών.

Ωστόσο, τα επαρχιακά Στρατολογικά Γραφεία έδωσαν σε τρεις περιπτώσεις πρόωρες απολύσεις. Ο υπουργός Άμυνας όταν πληροφορήθηκε αυτή την εξέλιξη, διέταξε πειθαρχική έρευνα, καθώς οι οδηγίες ήταν εντελώς διαφορετικές. Σημειώνεται ότι τα στρατολογικά γραφεία έχουν τη δικαιοδοσία για παραχώρηση πρόωρων απολύσεων σε εθνοφρουρούς για λόγους σπουδών.

Ακολούθως, το Υπουργείο Άμυνας κατέθεσε στη Βουλή τροποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προνοεί ότι δεν θα χορηγηθεί προσωρινή απόλυση για λόγους σπουδών σε εθνοφρουρούς της 2015 Β’ ΕΣΣΟ. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Άμυνας.

Οι βουλευτές, κατ’ αρχήν επέκριναν το Υπουργείο Άμυνας γιατί ήρθε την υστάτη, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν από την απόλυση των εθνοφρουρών. Ακολούθως διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις, για έγκριση της συγκεκριμένης πρόνοιας υποστηρίζοντας ότι παρόμοιο πρόβλημα θα παρουσιάζεται και στις επόμενες ΕΣΣΟ, καθώς θα απολύονται Σεπτέμβριο και ενδεχομένως να αρχίζουν νωρίτερα οι σπουδές τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι ίσως θα πρέπει να απαγορευτεί για όλες τις ΕΣΣΟ αυτό το προνόμιο για να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης από στρατιώτες και να απολύονται νωρίτερα. Πάντως, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί να αντέξει άλλες αποχωρήσεις.

Βουλευτές, αλλά και το Υπουργείο Άμυνας εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το ενδεχόμενου πλήρους απαγόρευσης  αυτού του ευεργετήματος για όλες τις ΕΣΣΟ, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιβάλλεται να βρεθούν οι τρόποι για να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα. Η Επιτροπή Άμυνας έδωσε χρόνο στο Υπουργείο να μελετήσει περαιτέρω αυτή την πρόνοια του νομοσχεδίου και να επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ