Στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή νότια του κόλπου Λεμεσού, Passing Exercise (PASSEX) μεταξύ Πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) και Πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «ΔΝ/ΠΝ – 01/19».

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ (F-452), τύπου MEKO 200 HN, το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΡΟΔΟΣ (L-177), τύπου LST JASON, του ΠΝ και το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, το ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ και το ΠΠ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ της ΔΝ.

Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός, που τέθηκε, ήταν η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας, καθώς και η περαιτέρω προαγωγή των εξαίρετων σχέσεων που υφίστανται, μεταξύ του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και του ΠΝ.

Το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης σε διάφορους τομείς ναυτικής συνεργασίας περιλάμβανε Σχηματισμούς – Προχωρητικούς Ελιγμούς, Ασκήσεις Διοικητικής Μέριμνας (Γυμνάσιο Ταχυδρομείου), καθώς και την αντιμετώπιση Ασύμμετρων Απειλών στο ναυτικό περιβάλλον.

Η σύσκεψη για την προετοιμασία της άσκησης πραγματοποιήθηκε επί της Φ/Γ ΥΔΡΑ, στο Λιμάνι Λεμεσού όπου κατέπλευσαν τα Πλοία του ΠΝ, στα οποία επιβαίνουν οι Ναυτικοί Δόκιμοι (ΝΔ) 1ης, 2ης και 3ης Τάξης της ΣΝΔ. Οι Ελληνοκύπριοι ΝΔ και των τριών Τάξεων ανέρχονται συνολικά στους 22.

Πηγή : ΓΕΕΦ