Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2018, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη και η εξέταση του ρόλου Χερσαίων Δυνάμεων στο πλαίσιο του «Πολυχωρικού Πολέμου», που αποτελεί τη μετεξέλιξη των σύγχρονων επιχειρησιακών δογμάτων, μετά το 2020.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ανταλλαγής γόνιμων απόψεων και αντιλήψεων αναφορικά με το ρόλο των χερσαίων δυνάμεων ως κυρίαρχη συνιστώσα των διακλαδικών δυνάμεων, στο πολυχωρικό πεδίο της μάχης. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν όλα τα σύγχρονα ζητήματα ασφάλειας καθώς, επίσης και την εφαρμογή της πολυχωρικότητας στα ελληνικά δεδομένα.
Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε η ΥΦΕΘΑ κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ο Διοικητής LAΝDCOM Αντιστράτηγος J. THOMSON και ο εκπρόσωπος του U.S. ARMY EUROPE Υποστράτηγος J. GRONSKI.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας ασφάλειας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό.
Το συνέδριο κάλυψε 4 θεματικές ενότητες, ως ακολούθως:
• 1η θεματική ενότητα: «Διεθνές και Περιφερειακό Περιβάλλον Ασφαλείας: Προκλήσεις Αντιμετώπιση».
• 2η θεματική ενότητα: «Πολυχωρικός Πόλεμος: Οι Δυνατότητες και ο Ελιγμός των Χερσαίων Δυνάμεων για τη Διεξαγωγή Επιχειρήσεων μετά το 2025».
• 3η θεματική ενότητα: «Εφαρμόζοντας τον Πολυχωρικό Πόλεμο στο Χερσαίο Επιχειρησιακό Περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου».
• 4η θεματική ενότητα: «Διοίκηση και Ηγεσία των Χερσαίων Δυνάμεων στο Πολυχωρικό Περιβάλλον Μάχης».
Ακολουθεί η ομιλία του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη στο πλαίσιο της 3ης θεματικής ενότητας με τίτλο: «Πολυχωρικός Πόλεμος στο Θέατρο Επιχειρήσεων Ελλάδας – Κύπρου: Προκλήσεις και Ιδιαιτερότητες».
Πηγή : ΓΕΕΦ