Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συμπληρώνοντας τρία χρόνια ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε το δικό του μήνυμα ευγνωμοσύνης και αγάπης προς την στρατιωτική οικογένεια της ΕΦ.

Το πέρας της θητείας του ως Αρχηγός της ΕΦ συμπίπτει με την αποχώρησή του από την ενεργό δράση μετά από 43 χρόνια υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου, και γι’ αυτό αναφέρει σχετικά στο μήνυμά του: “[…] καθώς αποχωρώ από την ενεργό υπηρεσία, αναχωρώ για τη νέα μου ζωή με απίστευτη υπερηφάνεια και απέραντη ευγνωμοσύνη, όχι μόνο επειδή έγινα Στρατηγός και Αρχηγός, αλλά απλά, επειδή είχα την τύχη και την τιμή να «περπατήσω» μαζί σας και να διοικήσω στρατιώτες”.

[Μήνυμα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας και της σταδιοδρομίας του]

Ο Στρατηγός Λεοντάρης, επισκέφθηκε στις 19 Μαρτίου 2020 τα Φυλακισμένα Μνήματα και το Μνημείο Πεσόντων ΕΛΔΥΚ και στις 20 Μαρτίου το Στρατιωτικό Κοιμητήριο «Τύμβος της Μακεδονίτισσας», όπου κατέθεσε στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1955-59 και της τουρκικής εισβολής 1974.

Στις 20 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης καθηκόντων Αρχηγού Εθνικής Φρουράς στον Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, στο Στρατόπεδο « Στέλιου Στυλιανίδη», παρουσία της ΑΜ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κκ Χρυσόστομος Α’ και πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρη Λαλάκου.

Στον χαιρετισμό του Υπουργού Άμυνας που αναγνώστηκε στη τελετή, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποχαιρετούμε τον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, μετά από τρία χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας και προσφοράς στην ΕΦ, τα οποία έχουν ήδη γραφτεί με κεφαλαία γράμματα στην ιστορία της. Επίσης, τονίζει ότι ο Αρχηγός Λεοντάρης επωμίστηκε το τεράστιο βάρος υλοποίησης μιας εξαιρετικά επίμοχθης αποστολής, σε μια δύσκολη καμπή με προκλήσεις στην ΑΟΖ και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έφερε σε πέρας επιδεικνύοντας πάντα στρατιωτικό επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

[Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη]

Με τη σειρά του ο παραδίδων Αρχηγός ΕΦ, στην Ημερήσια Διαταγή της 20ης Μαρτίου 2020, απευθυνόμενος στους άνδρες και γυναίκες της ΕΦ, όλων των βαθμών και βαθμίδων, ανέφερε ότι σήμερα δε δοκιμάζονται τα προσωπικά μας «Πιστεύω», αλλά η πίστη μας στις αξίες του Ελληνισμού και η αφοσίωσή μας στο καθήκον και την αποστολή μας. Πρόσθεσε ότι, σ’ αυτή την ιδιαίτερη εποχή, έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους, που δεν είναι άλλο από τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας της ΕΦ, ώστε να διασφαλίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας Εθνικής Ισχύος, αλλά και ικανή να υλοποιεί την επιχειρησιακή αποστολή της Αποτροπής και της Άμυνας της χώρας.

Ο Στρατηγός Λεοντάρης ανέφερε στο τέλος: «Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, υποκλίνομαι ευλαβικά και χαιρετώ τις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων μας και αποτίω τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθανάτους και ηρωικώς πεσόντες νεκρούς μας.

[Ημερήσια Διαταγή Παραδίδοντος Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη]

 

Πηγή : ΓΕΕΦ