Ειδικές οδηγίες για την προστασία των στρατιωτών από την αφόρητη ζέστη εκδόθηκαν και στην Εθνική Φρουρά. Οι οδηγίες αυτές αφορούν την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων στρατιωτών Χαρακτηριστικά, δόθηκαν οδηγίες ώστε η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων να γίνεται σε σκιερό μέρος. Σε συνθήκες καύσωνα τότε η εκπαίδευση θα γίνεται σε κλειστό μέρος και εάν οι θερμοκρασίες είναι αφόρητες τότε δόθηκαν οδηγίες για τη διακοπή της εκπαίδευσης.

Επιτροπή εξέτασης ψυχικής υγείας
Μετά από ψήφιση στη Βουλή συστάθηκε ειδική επιτροπή που θα εξετάζει περιπτώσεις ψυχικά ασθενών. Η Επιτροπή που θα αποτελείται από ειδικούς και ψυχιάτρους θα πιάσει δουλειά σε περίπου τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα μετά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στις 18 Ιουλίου 2018.Η λειτουργία της Επιτροπής αποτελεί ένα μέτρο για πάταξη της φυγοστρατίας.

Ικανοποίηση για την κατάταξη
Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς για την πορεία της κατάταξης των νεοσυλλέκτων που άρχισε τη Δευτέρα 02 Ιουλίου και ολοκληρώνεται μεθαύριο Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018. Σημείο αναφοράς είναι ότι πολλοί νεοσύλλεκτοι πάνε στο ΚΕΝ πολύ νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα και είναι πανέτοιμοι για την κατάταξή τους. Σημειώνεται ότι όσοι καταταγούν την Πέμπτη 05 και την Παρασκευή 06 Ιουλίου πρέπει να φέρουν μαζί του στα ΚΕΝ το δελτίο ταυτότητάς τους και το έγγραφο κατάταξής τους.

Εξάλλου, η σίτιση στα ΚΕΝ βασίζεται σε προγράμματα ειδικών  διατροφολόγων, ενώ άρεσε το μενού στα ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Πηγή : offsite.cy