Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, παρακολούθησε την Παρασκευή 31/7/15, στο νέο στάδιο «ΓΣΖ» στη Λάρνακα, την επίσημη τελετή ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2015 Β΄ ΕΣΣΟ του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας.

Τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στο «Τσίρειο» Στάδιο, για τους οπλίτες του ΚΕΝ Λεμεσού, αλλά και στο στρατόπεδο «Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Χαράλαμπου Μούσκου» για τους οπλίτες του ΚΕΝ Πάφου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φωκαΐδης, μετά το πέρας της τελετής, ανέφερε:

«Είναι μια σημαντική ημέρα σήμερα για τους νέους εθνοφρουρούς μας, για τις οικογένειές τους και για την Εθνική Φρουρά. Αισθανόμαστε βαθιά περηφάνια, γιατί μετά τη σημερινή ορκωμοσία υποδεχόμαστε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς μια νέα σειρά στρατευμένων νέων μας, οι οποίοι, όπως έχετε δει στο βλέμμα τους και το παράστημά τους, με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς προς την πατρίδα αναλαμβάνουν από τη Δευτέρα υπηρεσία στις μάχιμες Μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 2015 Β’ΕΣΣΟ ΣΤΟ ΚΕΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 2015 Β’ΕΣΣΟ ΣΤΟ ΚΕΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Posted by skopies.net on Monday, August 3, 2015

Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και τις Διοικήσεις των ΚΕΝ για την πολύ σκληρή δουλειά που έγινε σε αυτό το σύντομο διάστημα των λίγων εβδομάδων παρουσίας των νεοσυλλέκτων μας στα ΚΕΝ, αλλά κυρίως θέλω να συγχαρώ τους νέους εθνοφρουρούς μας, οι οποίοι, μέσα σε λίγες βδομάδες, από ανέμελοι μαθητές αναλαμβάνουν ως υπεύθυνοι άνδρες, από τη Δευτέρα, να υπηρετήσουν το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και της ασφάλειας της πατρίδας. Αυτό το ύψιστο αγαθό είναι αυτό που επιτρέπει στο κράτος και τους θεσμούς να λειτουργούν, αλλά και στην πολιτική ηγεσία να διεκδικεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα τερματίζει τον αναχρονισμό της κατοχής της πατρίδας μας».

Κληθείς να δώσει το δικό του μήνυμα όσον αφορά στο θέμα της φυγοστρατίας ο κ. Υπουργός είπε:

«Το μήνυμα το έχουν δώσει οι ίδιοι οι εθνοφρουροί με την περηφάνια και το αίσθημα ευθύνης που παρέλασαν σήμερα».

Κατά τις τελετές ορκωμοσίας οι νεοσύλλεκτοι, υψώνοντας τη δεξιά, ορκίστηκαν πίστη στην πατρίδα και σεβασμό προς όλους τους νόμους της και ότι θα την υπηρετήσουν πιστά, υπό την ιδιότητά τους ως οπλίτες, καθώς και ότι θα υπόκεινται στους οποιουσδήποτε κανονισμούς της Εθνικής Φρουράς.

Της ορκωμοσίας προηγήθηκε δέηση, μετά το πέρας της οποίας αναγνώσθηκε από τους Διοικητές των ΚΕΝ η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους νεοσύλλεκτους, τους κάλεσε να έχουν αποφασιστικότητα και υψηλό φρόνημα και να φανούν δυνατοί σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει κατά τη διάρκεια της θητείας τους. «Το έργο που θα αναλάβετε», συνέχισε, «είναι ιερό, αλλά και πατριωτικό, γιατί θα συμβάλετε στην ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, που αποτελεί την εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας του κυπριακού λαού». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η εκπλήρωση της στρατιωτικής σας θητείας δεν αποτελεί μόνο συνταγματική υποχρέωση, αλλά και ύψιστη τιμή, διότι σας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπισθείτε το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου, την Ελευθερία. Πρέπει να αποτελεί συνειδητή επιλογή ελάχιστης προσφοράς απέναντι στην Πατρίδα και σε όσους μέχρι σήμερα πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της».

Μια καινοτομία της φετινής τελετής ήταν η επίδειξη ασκήσεων ακριβείας από ένα νέο τμήμα της Διμοιρίας Ασφαλείας του ΓΕΕΦ. Το Τμήμα Επιδείξεως Ασκήσεων Ακριβείας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και αποτελείται από οπλίτες όλων των Όπλων και Σωμάτων.
Μετά το πέρας τελετής αποχώρησαν με παρέλαση οι λόχοι των νεοσύλλεκτων μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2015 Β’ ΕΣΣΟ παρακολούθησε πολιτική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων.

Μετά την ορκωμοσία, οι νεοσύλλεκτοι πήραν 48ωρη άδεια εξόδου η οποία θα λήξει τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου.

Στις 3 Αυγούστου οι οπλίτες της 2015 Β’ ΕΣΣΟ θα πρέπει να παρουσιαστούν μέχρι τις 9.00 π.μ. στις Μονάδες που τους έχουν ήδη κοινοποιηθεί.