Οι τελετές ορκωμοσίας, έγιναν χωρίς την παρουσία κοινού, κατ΄ εφαρμογή των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με τον COVID-19. Οι συγγενείς και φίλοι των οπλιτών, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις τελετές, καθώς το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, μετέδωσαν τις τελετές με τη μέθοδο του «live streaming», από 19 Στρατόπεδα. Επιπλέον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχαν την δυνατότητα να λάβουν πλάνα από έξι διαφορετικά Στρατόπεδα στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου.

Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ενώ ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Γενικός Επιθεωρητής, Υποστράτηγος, Χατζηδημητρίου Μιχάλης  και η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ, παρέστησαν στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν στους κατά τόπους Σχηματισμούς

Στην Ημερησία Διαταγή του, η οποία αναγνώστηκε σε όλες τις τελετές, ο Αρχηγός της ΕΦ,  ανέφερε ότι η στρατιωτική θητεία, την οποία καλούνται να υπηρετήσουν οι εθνοφρουροί, αποτελεί μια συνταγματική υποχρέωση και παράλληλα ύψιστη τιμή και αναφαίρετο δικαίωμα, που παρέχει τη δυνατότητα στον Κύπριο πολίτη να υπερασπιστεί το αγαθό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας του.

Επεσήμανε ότι με την ένταξη τους στην ΕΦ, οι στρατιώτες αναλαμβάνουν την πιο σπουδαία και σοβαρή υποχρέωση έναντι της Κυπριακής Κοινωνίας: να υπερασπιστούν της ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας τους. Παράλληλα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να βαδίσουν σε ένα καινούριο δρόμο, για τον οποίο πυξίδα θα αποτελεί το καθήκον και η ευθύνη να αναδείξουν τον εαυτό τους ως πρότυπο σωστού και φιλότιμου στρατιώτη, πάντα έτοιμο να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της πατρίδας

Ο Αρχηγός, υπενθύμισε ότι οι εθνοφρουροί σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνοι. Οι Διοικητές και το προσωπικό των Μονάδων, θα τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν με τον καλύτερο τρόπο στην στρατιωτική οικογένεια και να τους συμπαρασταθούν στις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.

Αναφέρθηκε επίσης, στην 47χρονη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου καθώς και στην συνεχώς εξελισσόμενη τουρκική προκλητικότητα, με την οποία θίγονται ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό, όπως ανέφερε, επιβάλλει τη συνεχή ετοιμότητα για προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Υπενθύμισε ότι το βλέμμα όλων πρέπει να είναι καθημερινά στραμμένο στον Πενταδάκτυλο, στη Μόρφου και στα Βαρώσια, δεσμευόμενοι όλοι στον ιερό σκοπό να δούμε την κυπριακή γη ελεύθερη.

Ο Αρχηγός ανέδειξε τέλος ότι, οι γονείς πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδία τους, γιατί αντικαθιστώντας τους στρατιώτες της 2020 ΕΣΣΟ, θα συμμετέχουν στην κοινή επιδίωξη για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ΕΦ συναισθανόμενοι το «πλείω δέ καί άρείω ὅσης άν παραδέξωμαι». Καταλήγοντας,  ευχήθηκε στους νέους εθνοφρουρούς ο Πανάγαθος Θεός, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Προστάτες των Όπλων τους να τους φωτίζουν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Κατά την διάρκεια των τελετών, τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που καθορίζονται στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με τον COVID-19