Βαθιά απογοήτευση και προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσον αφορά στην εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.). Η χθεσινή έκθεσή της -πρόκειται για στοχευμένο έλεγχο που γίνεται για πρώτη φορά- αποκαλύπτει το τρύπιο σύστημα επιστράτευσης και, παράλληλα, το μέγεθος της διαπλοκής που άπλωσε τα πλοκάμια της και στο ΓΕΕΦ, όπως και στο υπουργείο Άμυνας. Αποτέλεσμα τούτου  πρώην βουλευτές και δικαστές, επιχειρηματίες, δικηγόροι, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι κ.ά., όπως και τα παιδιά αυτών, που δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους ως έφεδροι, να απολαμβάνουν ασυλίας. Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται σε εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους. 

Το γεγονός και μόνο ότι από το σύνολο της εγγεγραμμένης εφεδρείας μόνο το 46% αποτελεί τη διατεθείσα εφεδρεία για την υλοποίηση της επιστράτευσης στην Ε.Φ. αποτυπώνει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος που μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες εφέδρους, οι οποίοι, με διάφορους τρόπους, αποφεύγουν την υποχρέωσή τους για υπηρεσία στην Ε.Φ.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις όπου πρόσωπα διαγράφηκαν από την εφεδρεία με την αιτιολογία ότι είναι μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή κατέδειξε ότι ουδέποτε υπήρξαν μέλη των εν λόγω Σωμάτων Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν επτά περιπτώσεις προσώπων που ήταν δηλωμένα ψευδώς ως πυροσβέστες και άλλες 21 περιπτώσεις προσώπων που ήταν δηλωμένα ψευδώς ως αστυνομικοί. Άλλες 42 περιπτώσεις, που ήταν όντως μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και παραιτήθηκαν, δεν κλήθηκαν ποτέ να υπηρετήσουν στην εφεδρεία.

Πρόσθετα, εντοπίστηκαν 35 περιπτώσεις προσώπων που έλαβαν τον τίτλο του ειδικού αστυφύλακα και εργάζονται σε δήμους, μητροπόλεις, πρεσβείες και στην Κεντρική Τράπεζα τα οποία θα έπρεπε να καλούνται για εφεδρεία, διότι δεν ανήκουν στην αστυνομική δύναμη. Εντοπίσθηκαν και εννέα περιπτώσεις εν αποστρατεία στελεχών της Ε.Φ. που παραμένουν επί σειρά ετών στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, ενώ θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί από την ημερομηνία αποδοχής της αναφοράς παραίτησής τους στη διατεθείσα εφεδρεία της Δύναμης.

Ενδεικτικά αναφέρεται στην έκθεση περίπτωση αξιωματικού που παραιτήθηκε από τις τάξεις της Ε.Φ. στις 9/3/1992 και εξακολουθεί να λαμβάνει αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης εφεδρικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής διοικητικής έρευνας προκειμένου να αποδοθούν στους υπευθύνους οι ανάλογες ευθύνες στον βαθμό που προκύπτουν.

Επίσης, από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύφθηκαν τα εξής σκανδαλώδη: 

1. Ουδέποτε προωθήθηκε μέχρι σήμερα από μέρους των υπευθύνων η διαδικασία δίωξης εφέδρων που, βάσει στοιχείων που τηρούνται στο ΓΕΕΦ και στα Τμήματα Επιστράτευσης, διαπράττουν ποινικά αδικήματα κατά την υπηρεσία τους.

2. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις εφέδρων που λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας/δραστηριότητας θα αναμενόταν να ήταν εύκολη η εξακρίβωση της διεύθυνσης διαμονής τους για σκοπούς επιστρατευτικής τακτοποίησης, εντούτοις παρουσιάζονται για σειρά ετών στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓΕΕΦ με την ένδειξη «άγνωστος/άγνωστη διεύθυνση».

3. Σημαντικός αριθμός εφέδρων νεαρής ηλικίας είναι τοποθετημένοι για σειρά ετών στην κατηγορία της υπόλοιπης Δύναμης, τη στιγμή που έφεδροι σημαντικά μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να υπηρετούν σε ενεργές μονάδες. Επίσης, εντοπίστηκαν έφεδροι που δεν πληρούν τα κριτήρια τοποθέτησής τους στη συγκεκριμένη κατηγορία, ούτε αυτή αιτιολογείται με γνώμονα τις εκάστοτε εξειδικευμένες υπηρεσιακές ανάγκες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται πρόσωπα από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του ποδοσφαίρου και των επιχειρήσεων, καθώς επίσης τέκνα/συγγενείς πρώην ανώτατου στελέχους της Ε.Φ. και μελών της Δικαστικής Εξουσίας (Στρατιωτικό Δικαστήριο).

4. Εντοπίσθηκαν περιπτώσεις εφέδρων που δεν παρουσιάστηκαν επανειλημμένα για εκτέλεση εφεδρικής υπηρεσίας χωρίς, ωστόσο, να προωθηθούν από μέρους των υπευθύνων οι απαιτούμενες διαδικασίες για δίωξή τους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός-παρουσιαστής καθώς και πρόσωπο που διατέλεσε διευθυντής ημικρατικού οργανισμού.

Δηλωμένοι φοιτητές ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι  

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, σημαντικός αριθμός εφέδρων δεν είναι ενταγμένος σε μονάδες της Ε.Φ. διότι καθίστανται αγνώστου διαμονής για διάφορους λόγους ή παραλείπουν να προβούν στη δήλωση του επαναπατρισμού τους με την επιστροφή τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΓΕΕΦ, το εν λόγω πρόβλημα έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις αφού σχεδόν 11.000 έφεδροι της κατηγορίας φοιτητών εξωτερικού εξακολουθούν να είναι καταχωρισμένοι στην προσωρινά διαγραμμένη δύναμη εφεδρείας μετά τη λήξη της αναστολής που τους χορηγήθηκε.

Ειδικότερα, από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα: 

Δεν αιτιολογείται η καταχώρηση στην προσωρινά διαγραμμένη δύναμη εφεδρείας της Ε.Φ. εφόσον βάσει στοιχείων διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο, εκατοντάδες περιπτώσεις εφέδρων που είναι ή διετέλεσαν αξιωματούχοι του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κοινοβουλευτικού κόμματος, επώνυμοι δικηγόροι, γνωστό πρόσωπο των ΜΜΕ, διαιτητές ποδοσφαίρου και γνωστοί ποδοσφαιριστές ή είναι απόγονοι/συγγενείς πρώην και νυν αξιωματούχων του κράτους, εκλεγμένων αξιωματούχων, προέδρων αθλητικών ομοσπονδιών, πρώην ανώτατων αξιωματικών της Ε.Φ. και Αστυνομίας, λειτουργών του Υπουργείου Άμυνας και γνωστών επιχειρηματιών.

Συνολικά 381 δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να είναι καταχωρισμένοι στο μηχανογραφικό σύστημα της εφεδρείας με τις ενδείξεις «εξωτερικό φοιτητής», «εξωτερικό για λόγους εργασίας» και «εξωτερικό μόνιμος κάτοικος», με αποτέλεσμα να μην καλούνται για εκτέλεση εφεδρικής υπηρεσίας.

Πρόσθετα, εντοπίσθηκε και σημαντικός αριθμός εφέδρων που είναι καταχωρισμένοι στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓΕΕΦ με την ένδειξη «εξωτερικό για λόγους εργασίας» και ως εκ τούτου, έχουν διαγραφεί προσωρινά από τη δύναμη εφεδρείας της Ε.Φ. παρόλο ότι βάσει στοιχείων του Αρχείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκύπτει πως διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο εδώ και χρόνια. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ποδοσφαιριστές, εκπρόσωπος Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος, γνωστός δικηγόρος καθώς, επίσης, απόγονοι/συγγενείς πρώην ανώτατου στελέχους της Αστυνομίας, νυν βουλευτή, λειτουργών του Υπουργείου Άμυνας και γνωστών επιχειρηματιών.

Δεν ενόχλησαν πρώην βουλευτή και δικαστή

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, κρατικοί αξιωματούχοι όπως υπουργοί, βουλευτές και δικαστές, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, παιδιά εγκλωβισμένων κ.λπ., κατατάσσονται ως προσωρινά διαγραμμένοι και με την απώλεια της ιδιότητάς τους βάσει της οποίας απαλλάγηκαν, οφείλουν να τακτοποιηθούν επιστρατευτικά.

Όπως διαπιστώθηκε, οι πιο πάνω περιπτώσεις τυγχάνουν διαφορετικού χειρισμού από την Ε.Φ. καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις ατόμων που απώλεσαν την ιδιότητα βάσει της οποίας τους χορηγήθηκε απαλλαγή και αναζητήθηκαν για επιστρατευτική τακτοποίηση ενώ σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις δεν προωθήθηκαν ανάλογες ενέργειες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην βουλευτή που εντοπίστηκε αλλά παρά τις υποδείξεις που του έγιναν δεν προσήλθε για επιστρατευτική τακτοποίηση. Παρόλα αυτά, δεν προωθήθηκαν οποιαδήποτε μέτρα εναντίον του, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να μην καλείται για εκπλήρωση εφεδρικής υποχρέωσης. Επίσης, εντοπίστηκε περίπτωση πρώην Δικαστή για τον οποίο δεν προωθήθηκαν μέτρα για την επιστρατευτική τακτοποίησή του μετά την απώλεια της ιδιότητάς του.
Βουλευτής ΔΗΣΥ Δ. Δημητρίου: Δεν υπηρέτησα ποτέ έφεδρος…

Η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή στη χθεσινή του έκθεση για έναν εκπρόσωπο Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος που δεν εκπληρεί τις υποχρεώσεις του ως έφεδρος, υποχρέωσε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου να παραδεχθεί, δημόσια, ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση αφορά τον ίδιοδεδομένου ότι οι άνδρες που είναι εκπρόσωποι Τύπου κοινοβουλευτικών κομμάτων ανέρχονται μόλις στους τέσσερις.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Δημήτρης Δημητρίου έγραψε τα εξής: «Υπηρέτησα στην Ε.Φ. για 26 μήνες, από τον Ιούλιο του 1999 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2001. Υπηρέτησα με τον βαθμό του απλού στρατιώτη στο πεζικό, με την ειδικότητα του οδηγού. Δεν κλήθηκα ποτέ στην εφεδρεία. Άγνοια νόμου φυσικά δεν συγχωρείται και αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία. Έκανα λάθος και είμαι στη διάθεση της Πολιτείας. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί οφείλουμε να αναλαμβάνουμε δημόσια την ευθύνη. Αν εμείς δεν κινούμαστε με ειλικρίνεια και διαφάνεια δεν δικαιούμαστε να τις επικαλούμαστε για να φτιάξουμε τα πράγματα».

Πηγή : philenews