Η τελική φάση της Διακλαδικής Άσκησης της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΡΟΘΙΑ – 2018», η οποία διεξήχθη σε μεγάλο μέρος του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και διήρκησε από 05 έως 10 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018.

Η ανωτέρω άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης των οπλιτών της 2018 ΕΣΣΟ και κατόπιν της τοποθέτησής τους στις Μονάδες.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν επιμέρους ασκήσεις μικρής κλίμακας στις οποίες εξετάστηκαν οι τακτικές και οι διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης συμβατικών και ασύμμετρων απειλών στα τρία επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Σκοπός της άσκησης ήταν η παρουσίαση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΦ τις οποίες διατηρεί και για τις οποίες εργάζεται καθημερινά προκειμένου να τις αναβαθμίσει.

Την τελική φάση της άσκησης, η οποία διεξήχθη στο ΠΒ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, το σύνολο της Ιεραρχίας της ΕΦ μαζί με τους Διοικητές Σχηματισμών και Διοικήσεών της, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κύπρο, εκπρόσωποι της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και αντιπροσωπείες στελεχών.

Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στατική έκθεση στρατιωτικών μέσων και λοιπών οπλικών συστημάτων.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς το σύνολο του συμμετέχοντος προσωπικού στην επιτυχή σχεδίαση και διεξαγωγή της άσκησης και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια θέληση, αποφασιστικότητα, πείσμα και επαγγελματισμό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επιμελημένη, καινοτόμα και παραγωγική επιτελική εργασία σε συνδυασμό με την ακρίβεια των βολών, το συντονισμό των κινήσεων και των ελιγμών καθώς και η άψογη εκτέλεση των ενεργειών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα συνέβαλαν καταλυτικά στην επίτευξη του σκοπού της άσκησης αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της πειθαρχίας, την αφοσίωση στο καθήκον και την εμμονή στον κοινό σκοπό της υλοποίησης της αποστολής της ΕΦ.

Πηγή : ΓΕΕΦ