Το ΥΠΑΜ προχωρεί μετά τη συμφωνία με ΥΠΟΙΚ Νέες μαζικές προαγωγές αξιωματικών της Ε.Φ. ενόψει

Αίσιο τέλος είχαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο σε νέες μαζικές προαγωγές αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι παρέμεναν καθηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι το τέλος του χρόνου, και αφού το θέμα περάσει από τη Βουλή, αναμένεται να λάβουν προαγωγές πέραν των 250 μόνιμων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει μια πρώτη φουρνιά μαζικών προαγωγών αξιωματικών που παρέμεναν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό. Τόσο κατά την πρώτη φάση όσο και κατά τη δεύτερη οι προαγωγές των στελεχών της Ε.Φ. δεν συνεπάγονται, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, και σε αντίστοιχη αύξηση των υφιστάμενων εισοδημάτων τους.

Ουσιαστικά, με τις δύο αποφάσεις, περίπου τέσσερις στους δέκα μόνιμους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς κατάφεραν ή θα καταφέρουν να πάρουν προαγωγή. Εξέλιξη που θεωρείται σημαντική καθώς κατ’ επανάληψη τα μόνιμα στελέχη της Ε.Φ. είχαν εκφράσει παράπονα για το ότι παραμένουν καθηλωμένα στην ίδια θέση για πάρα πολλά χρόνια. Γεγονός που τους έφερνε σε δυσμενέστερη θέση έναντι των εξ Ελλάδος συναδέλφων τους.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο για τις προαγωγές το Υπουργείο Άμυνας θα καταθέσει και σχέδιο αφυπηρετήσεων. Επίσης το ΥΠΑΜ θα παρουσιάσει στη Βουλή, με την επανέναρξη των εργασιών της τον Σεπτέμβριο, και σχέδιο υπηρεσίας στελεχών της δύναμης που θα έχουν αφυπηρετήσει σε άλλους συναφείς τομείς. Βάσει αυτού του σχεδίου θα ελευθερωθούν οργανικές θέσεις κάτι που θα βοηθήσει και στο θέμα των προαγωγών, ενώ αριθμός μόνιμων στελεχών θα συνεχίσει να υπηρετεί από άλλα πόστα εξίσου σημαντικά.

Στο μεταξύ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι επανήλθαν χθες στο θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας.

Ο Γιώργος Βαρνάβας ανέφερε ότι η επιτροπή Άμυνας, της οποίας προεδρεύει, είναι έτοιμη να συζητήσει πρόταση αναδιάρθρωσης της Εθνικής Φρουράς, «η οποία θα είναι πρακτικά υλοποιήσιμη και που θα επέφερε μείωση της θητείας». Επεσήμανε παράλληλα ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του αξιόμαχου της δύναμης.

Υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας τάσσονται και οι Οικολόγοι, θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση «ότι θα συνοδεύεται με μείωση ή και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων». Ο Γιώργος Περδίκης άσκησε κριτική προς τον ΔΗΣΥ κατηγορώντας τον πως κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές θυμάται τη μείωση της θητείας.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
ΠΗΓΗ: philenews