Στις 07:00 τις καθημερινές και στις 09:30 τα Σαββατοκύριακα, όπως δηλαδή ισχύει και στα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, καθορίστηκε η ώρα άφιξης των εθνοφρουρών στις μονάδες τους, αποφάσισε ο Υπουργός Άμυνας, στο πλαίσιο νέων μέτρων για την οδική ασφάλεια των εθνοφρουρών.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, υπό τον Υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαϊδη, μετά τα πρόσφατα τροχαία δυστυχήματα που είχαν ως συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και εθνοφρουροί.   Τα μέτρα περιλαμβάνουν διεύρυνση υφισταμένων δρομολογίων του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης Εθνοφρουρών έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των εθνοφρουρών. Σημειώνεται ότι καταργείται ο ελάχιστος αριθμός των 8 στρατιωτών ανά δρομολόγιο, που απαιτείτο μέχρι σήμερα για την εκτέλεση διαδρομής και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πλέον δυνατότητα διακίνησης όλων των εθνοφρουρών χωρίς κανέναν περιορισμό.   Αποφασίστηκε επίσης όπως η ώρα άφιξης των εθνοφρουρών στις Μονάδες είναι η ίδια με την προβλεπόμενη ώρα άφιξης των μονίμων στελεχών, δηλαδή 7:00 π.μ και στις 09:30 κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Επίσης προωθείται σχέδιο κινήτρων, σε συνεργασία με τις εταιρείες, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή χρήση από τους εθνοφρουρούς των δρομολογημένων λεωφορείων, ως σημαντικό μέτρο αποτροπής των τροχαίων δυστυχημάτων. Για παράδειγμα, θα προσφέρεται δυνατότητα σε όσους χρησιμοποιούν το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης να παρατείνουν το χρόνο προσέλευσης στις μονάδες τους μέχρι και κατά μία ώρα.   Πέραν των πιο πάνω, αποφασίστηκε ότι το ΓΕΕΦ θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με την Αστυνομία, στο επίπεδο της πρόληψης, ως επίσης και στον τομέα του καλύτερου ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει καθοριστεί ήδη η διοργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.   Σημειώνεται ότι το τρέχον έτος βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τρία νέα  εκπαιδευτικά προγράμματα Οδικής Ασφάλειας, πέραν των δύο παλαιότερων που συνεχίζονται. Τα προγράμματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

• Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας από την εταιρεία APA ROAD SAFETY CONSULTANTS, σε συνεργασία με την ΑΤΗΚ, με συμμετοχή 5000 περίπου εθνοφρουρών.

• Εκπαιδευτικά σεμινάρια από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια, στα οποία συμμετέχουν μητέρες παιδιών και άτομα που ενεπλάκησαν σε τροχαία και τα οποία παρακολούθησαν μέχρι τώρα 1500 εθνοφρουροί.

• “MODULE CLOSE TO“ από το Ίδρυμα για την Οδική Ασφάλεια “Γιώργος Μαυρίκιος“ το οποίο εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν περίπου 2000 στρατιώτες.

• “Κατανάλωση Αλκοόλ πριν την Οδήγηση“ από τον οργανισμό “Ποτό με Μέτρο“ και σε συνεργασία με τον οργανισμό “REACTION“, με συμμετοχή περίπου 1000 στρατιωτών.

• “ΦΑΕΘΩΝ – ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ“ το οποίο περιλαμβάνει ερωτηματολόγια, αξιολογήσεις, εξομοιώσεις οδικών συγκρούσεων και προβολές εκπαιδευτικών ταινιών, με συμμετοχή μέχρι τώρα 1100 εθνοφρουρών.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ