Μέσα στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας για την προαγωγή κουλτούρας οδικής συνείδησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή βράβευσης εθνοφρουρών της 2014 Β ΕΣΣΟ, που έκαναν την πιο εκτεταμένη χρήση του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης με Λεωφορεία της Εθνικής Φρουράς. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσφοράς κινήτρων για χρήση των δωρεάν λεωφορείων της Εθνικής Φρουράς.

Ο Υπουργός Άμυνας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα από τη χρήση των δωρεάν λεωφορείων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Το σύστημα δωρεάν διακίνησης καθιστά το χρόνο σύμμαχό μας. Η ίδια η ώρα γίνεται κίνητρο, προκειμένου να αξιοποιηθεί το λεωφορείο. Και αυτό διότι, από τη στιγμή που κάποιος επιβιβάζεται στο λεωφορείο, θεωρείται ότι βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το ωράριο προσέλευσης στις μονάδες για τους εθνοφρουρούς έχει αλλάξει και πλέον είναι το ίδιο με τα μόνιμα στελέχη (δηλαδή 7:00π.μ). Συνεπώς, ανέφερε, οι εθνοφρουροί που χρησιμοποιούν το λεωφορείο θα πρέπει να βρίσκονται στις 7:00 το πρωί στους χώρους αναχώρησης των λεωφορείων και όχι στις μονάδες τους.

Αποφεύγεται έτσι το άγχος της οδήγησης υπό πίεση για τον ίδιο ή και τους οικείους του και διασφαλίζεται ότι θα μετακινηθεί, από και προς τη μονάδα του, με ασφάλεια, μειώνοντας τον κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα. Αυτό σημαίνει οικονομία σε καύσιμα, έναν πιο οικολογικό τρόπο διακίνησης και ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, απαλλάσσει και τους γονείς από την ανάγκη μεταφοράς των παιδιών τους από και προς τα στρατόπεδα.

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ακόμα, ότι έχει καταργηθεί ο ελάχιστος αριθμός των οκτώ στρατιωτών που υπήρχε στο παρελθόν, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ένα δρομολόγιο. Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι ακόμα και ένας εθνοφρουρός να αιτηθεί την προσθήκη ενός νέου δρομολογίου, η Διοίκηση έχει υποχρεώση να τον ικανοποιήσει. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν προστεθεί κατόπιν αιτήματος αριθμός νέων δρομολογίων που καλύπτουν διαδρομές σε όλη την Κύπρο ”.

ypam_diakinisi2

Τέλος ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται από το ΓΕΕΦ σε συνεργασία με την Αστυνομία και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και εταιρείες. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός σημείωσε, ότι για φέτος υλοποιούνται περίπου 150 δράσεις, εκ των οποίων οι μισές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Τονίζοντας τη σημασία της οδικής συνείδησης, ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες, αν δε μάθουμε να φοράμε τη ζώνη μας, αν δε συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να οδηγούμε αν έχουμε πιεί, τότε τα όποια μέτρα ενδεχομένως να μην έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Κλείνοντας ο κ. Φωκαίδης ευχαρίστησε θερμά την CNP Ασφαλιστική, που ανέλαβε ως επίσημος χορηγός του θεσμού αλλά και ενός νέου θεσμού που θα ακολουθήσει, με τη νέα κατάταξη στρατευσίμων της (2016Β΄ ΕΣΣΟ), το «Συμβόλαιο Ασφαλούς Οδήγησης». Ένα συμβόλαιο τιμής και ζωής με στόχο την προώθηση της κουλτούρας οδικής συνείδησης μέσα από τη συνέργια των ίδιων των εθνοφρουρών, των οικογενειών τους και του στρατού.

ypam_diakinisi3
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Ομίλου CNP Cyprus Insurance Holdings κ. Τάκης Φειδίας.

Γραφείο Τύπου, 15 Ιουνίου 2016