Ενισχύεται η Εθνική Φρουρά με την μείωση της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, μετά το πέρας της έκτακτης, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής.

Επεσήμανε ότι εκπληρώθηκαν και οι τρεις πυλώνες που τέθηκαν ως προϋποθέσεις:

– Αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Υιοθετήθηκαν 100% οι εισηγήσεις του ΓΕΕΦ.
– Αγορά νέων εξοπλιστικών συστημάτων. Ήδη εγκρίθηκαν σημαντικά κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ. – Υιοθετήθηκαν 100% οι εισηγήσεις του ΓΕΕΦ.
– Προσλήψεις επαγγελματιών στρατιωτών. Ο σχεδιασμός είναι για 15 χρόνια. Για κάθε ένα φαντάρο, θα προσλαμβάνεται ένας επαγγελματίας στρατιώτης.

Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης τόνισε ότι θα ήταν ανεύθυνο να ενημερωθεί η Επιτροπή Αμυνας, πριν ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ξεκαθάρισε και το θέμα με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Δεν μπορούσε είπε, ο Αρχηγός να σχολιάζει εντός της Επιτροπής Αμυνας, ένα tweet, χωρίς να γνωρίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρώτος που ενημερώθηκε τηλεφωνικώς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας. Θα ενημερωθούν και τα κόμματα με ξεχωριστές συναντήσεις.

Αμοιβή, κριτήρια και λεπτομέρειες για τους 3000

Πληροφορίες αναφέρουν ότι:

– Οι επαγγελματίες στρατιώτες θα είναι μόνο άντρες.
– Θα είναι με σύμβαση, δηλαδή δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ένα χρόνο υπό δοκιμασία και ακολούθως μέχρι 3 συμβάσεις, τριών ετών.
– Ο μισθός θα είναι 1100 ευρώ. Θα εργάζονται με το καθεστώς της βάρδιας.
– Τα προσόντα θα είναι η υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά και ηλικίας μέχρι 32 ετών. Και καθαρό μητρώο.
– Οι διαδικασίες πρόσληψης θα αρχίσουν αμέσως. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από την Κύπρο, θα γίνει πρόσκληση και στην Ελλάδα.
– Βρέθηκε το κονδύλι 33 εκ. ευρώ από εξοικονομήσεις και θα κατατεθεί προϋπολογισμός στην Βουλή.

Πηγή: onlycy.com
Γράφει: Στέλιος Ξιουρής