Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης στο πλαίσιο επίσκεψης του  στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Πάφου με την ευκαιρία της κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2017 Β ΕΣΣΟ καλωσόρισε τους νέους στρατεύσιμους οπλίτες της πατρίδας μας .

Ο κ. Φωκαίδης ανέφερε πως είναι η 2η σειρά η οποία θα υπηρετήσει θητεία 14 μηνών ενώ η 2016 περσινή χρονιά ολοκληρώνει την θητεία της σε δύο μήνες .

“Υποδεχόμαστε τους νεοσύλλεκτους σήμερα”, είπε ο Υπουργός Άμυνας, “σε μια νέα Εθνική Φρουρά ,μια Εθνική Φρουρά που αλλάζει που εκσυγχρονίζεται, που αναβαθμίζεται, που μετεξελίσσεται σ’ ένα σύγχρονο στρατό στηριγμένο οπωσδήποτε στον επαγγελματισμό “.

​Tην ίδια ώρα συνέχισε “θέλουμε να ενισχύσουμε και τον θεσμό της στρατιωτικής θητείας” ο οποίος όπως παραδέχτηκε,” τις προηγούμενες δεκαετίες και για κάποιο διάστημα έτεινε προς την κατεύθυνση της απαξίωσης, μέσα από τα πολύ ψηλά ποσοστά φυγοστρατίας τα οποία μειώθηκαν δραματικά “.

Ο κ. Φωκαίδης επεξήγησε, πως δεν είναι μόνο οι 14 μήνες θητεία είναι ταυτόχρονα και η νέα πολιτική θετικών κινήτρων, δεκατέσσερα εν συνόλου προγράμματα, που στοχεύουν να καταστήσουν τον χρόνο της θητείας όσο το δυνατόν πιο παραγωγικό και πιο χρήσιμο και να δώσει την δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων εφοδίων στους στρατιώτες ,όπως είπε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα προγράμματα που δίνουν την δυνατότητα εξ αποστάσεως φοίτησης, προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, αθλητισμού, εκμάθησης πολεμικών τεχνών, εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών, προγράμματα που έχουν να κάνουν με την δυνατότητα συμβουλευτικής αγωγής, για θέματα ακαδημαϊκού και επαγγελματικού προσανατολισμού και μια σειρά άλλα   προγράμματα που έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης των Εθνοφρουρών και για τα οποία έχουν λάβει γραπτώς , ταχυδρομικώς σχετική ενημέρωση.

Την ίδια ώρα, είπε ο Υπουργός Άμυνας, μέσα από μια νέα πολιτική για την αξιοκρατία εμπεδώνουμε ένα περιβάλλον ισονομίας και δικαιοσύνης.
Με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια , με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες με μοναδικό γνώμονα είτε το απολυτήριο εκεί και όπου εφαρμόζεται,είτε γραπτές εξετάσεις με την σφραγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, είτε σ’ ότι αφορά αθλητικές εξετάσεις, την εποπτεία από πλευράς του ΚΟΑ σε αθλητικά στάδια, γίνονται είπε ο κ. Φωκαίδης όλες οι διαδικασίες κατά τρόπο απόλυτα αξιοκρατικό προκειμένου- όπως είπε- να εμπεδωθεί ένα κλίμα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Αλλά και την ίδια ώρα, συνέχισε,  ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον το οποίο το Υπουργείο επιθυμεί να ενισχύσει με κοινωνική ευαισθησία έτσι ώστε η Ε.Φ. να βρίσκεται δίπλα σ’ όσους το έχουν ανάγκη και όχι σε όσους έχουν γνωριμίες.

Πρόσθεσε ακόμη, πως η Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων μια Επιτροπή η λειτουργία της οποίας και η σύνθεση της καταδεικνύουν ακριβώς την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Άμυνας στην αξιοκρατία, τα μέλη της κληρώνονται την ίδια ημέρα, ενώ αυτή συνέρχεται προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα των οποιονδήποτε παρεμβάσεων προκειμένου να αξιολογήσει τα όποια προβλήματα τυχόν υπάρχουν και να δώσει λύσεις.
Θέλουμε είπε ο κ. Φωκαίδης, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ισονομία , αλλά και ένα ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της Εθνικής Φρουράς με ευαισθησία για να δώσει την δυνατότητα στους Εθνοφρουρούς να υπηρετήσουν μια θητεία η οποία να είναι παραγωγική χρήσιμη αλλά και ένα σχολείο σημαντικό που θα τους εξοπλίσει για τα επόμενα βήματα στην ζωή και ένα παράσημο το οποίο θα κουβαλούν για όλη τους την ζωή.

Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε μια θερμή έκκληση προς την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Άμυνας  λέγοντας πως η φυγοστρατία έχει μειωθεί δραστικά τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Υπάρχει είπε , μόνο ένα παράθυρο το οποίο θα κλείσει με την ψήφιση του Νομοσχεδίου που εδώ και κάποιους μήνες βρίσκεται στη Βουλή έχει συζητηθεί επαρκώς και πρέπει να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Θα ήταν άδικο σημείωσε, για όλα αυτά τα παιδιά που κατατάσσονται σήμερα με επίκληση ψυχικών παθήσεων να έχουν την δυνατότητα εκμεταλλευόμενοι κενά της Νομοθεσίας, να φεύγουν στο εξωτερικό.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά θερμή έκκληση προς την Βουλή και ειδικά στην Επιτροπή Άμυνας να προχωρήσει στην άμεση ψήφιση του Νομοσχεδίου.

Εξάλλου εθνοφρουρός ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως νιώθει πολύ περήφανος που θα υπηρετήσει την πατρίδα και για τους υπόλοιπους 14 μήνες ιδιαίτερα σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα όπως είναι η Κύπρος.

Ο εθνοφρουρός Xρυσοβαλάντης Κωνσταντίνου εξέφρασε την υπερηφάνειά του ενώ άλλος εθνοφρουρός ανέφερε “ ήρθαμε σήμερα εδώ στην αφετηρία της 14μηνης θητείας μας με τιμή, υπερηφάνειά, για να αποδώσουμε αυτό το χρέος στην πατρίδα μας” .

Ο εθνοφρουρός Αλέξανδρος Αντωνίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ “ είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ και είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσω το όπλο που θα μου δώσει η πατρίδα μου, με μεγάλη χαρά και υπερηφάνειά για την Κύπρο”.

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ανδρέας Μαρκίδης ξεναγήθηκε στους χώρους του ΚΕΝ και συνομίλησε με τους Νεοσύλλεκτους Εθνοφρουρούς.

Απευθυνόμενος στους Εθνοφρουρούς ο  Υπουργός Άμυνας τους ανέφερε να μην ανησυχούν. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην Κάρτα Νέων που αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία έναν ευρωπαϊκό θεσμό που ο Οργανισμός Νεολαίας ευγενώς – όπως είπε- παραχωρεί από πέρσι σε όλους.

Σημειώνεται πως η κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων έχουν πρόσβαση σε πέραν των 100.000 επιχειρήσεων και καταστημάτων που προσφέρουν μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Την ευθύνη για τη λειτουργία του προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Κάρτας Νέων και στην Κύπρο αρμόδιος φορέας για την έκδοση της είναι ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

Πηγή: news.in.gr