Αρχές Μαΐου αρχίζει η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων των νεοσυλλέκτων – Ποια μέτρα λαμβάνονται ελέω κορωνοϊού και τι θα ισχύει με τις απολύσεις Σεπτεμβρίου – Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρήστος Πιερή στη Cyprus Times

Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να αρχίσει η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων για τους νεοσύλλεκτους, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρήστο Πιερή.

Μιλώντας στη Cyprus Times ο κ.Πιερή, ανέφερε ότι φέτος ελέω κορωνοϊού υπάρχει μία διαφορετική διαδικασία.

«Φέτος θα γίνει ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των νεοσυλλέκτων στην οποία θα μας καταχωρήσουν τόσο τις επιθυμίες τους, όσον αφορά σε όπλα, σώματα και φρουρές, αλλά και η κατηγορία που μοριοδοτείται από την Εθνική Φρουρά για την τυχών ευνοϊκή τους τοποθέτηση και συνέχεια».

«Αυτή η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες και επειδή χρειάζονται πιστοποιητικά που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά το ανακοινώσαμε έγκαιρα, έτσι ώστε να προετοιμαστούν οι στρατιώτες και να μαζέψουν τα δικαιολογητικά τους, για να είναι πιο εύκολη η υποβολή όταν ανοίξει η πλατφόρμα αρχές Μαΐου» είπε ο κ.Πιερή.

Όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ «υπάρχει ένα σύστημα μοριοδότησης στους στρατιώτες το οποίο είναι αδιάβλητο και τους τοποθετεί σε όπλα, σώματα και φρουρές. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις που υπάρχουν ιδιαιτερότητες, τους δίνουμε κάποια μόρια για να τους διευκολύνουμε»

«Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν παιδιά εγκλωβισμένων, παιδιά ορφανά από γονείς, πρόσωπα που είναι οι ίδιοι παντρεμένοι και έχουν παιδιά, άτομα μονογονεϊκών οικογενειών, είτε αγνώστου πατρός, είτε από πατέρα που κηρύχτηκε σε αφάνεια. Αυτούς τους νεοσύλλεκτους θέλουμε να τους βοηθήσουμε και να τοποθετηθούν σε μία θέση που δεν θα τους προκαλούμε άλλα προβλήματα στην υπηρέτηση τους» είπε ο κ.Πιερή.

Όπως πληροφορείται η Cyprus Times τις επόμενες μέρες το αρμόδιο Υπουργείο θα πραγματοποιήσει διάσκεψη τύπου και παρουσίαση της πλατφόρμας, έτσι ώστε όλοι οι στρατιώτες να τύχουν ενημέρωσης για το πώς θα μπορούν να υποβάλουν επιτυχώς τις αιτήσεις τους.

Άγνωστο ακόμη εάν θα πάνε οι στρατιώτες στα ΚΕΝ ή απευθείας στις Μονάδες…

Ερωτηθείς εάν φέτος λόγω κορωνοϊού υπάρχει το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί το πρώτο στάδιο των ΚΕΝ και να πάνε οι στρατιώτες απευθείας στις μονάδες τους ο κ.Πιερή επισήμανε ότι «αυτό είναι το δεύτερο στάδιο που δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την δεδομένη στιγμή»

«Παραμένουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να δούμε όλα τα ενδεχόμενα και έχουμε μελετήσει τα πιθανά σενάρια και μπορούμε εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας» όπως είπε.

«Τώρα θα κάνουμε το πρώτο στάδιο που είναι η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και θα αναμένουμε το δεύτερο στάδιο που θα ανακοινωθεί μετέπειτα, κάτι που λόγω της κατάστασης δεν μπορούμε να πούμε. Είμαστε σε άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και αναμένουμε και τις προεισαγωγικές εξετάσεις και πότε θα είναι έτοιμοι οι υποψήφιοι να έρθουν»

«Να μην ανησυχούν οι γονείς… Πρώτιστο μέλημα η υγεία των στρατιωτών»

Όπως διαβεβαίωσε ο κ.Πιερή σε όλα τα στρατόπεδα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

«Πρώτιστο μέλημα είναι η υγεία των στρατιωτών και των στελεχών μας, άρα εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να μην εκθέσουμε σε οποιονδήποτε κίνδυνο το προσωπικό της Ε.Φ.»

Ερωτηθείς εάν φέτος ελέω πανδημίας τα μέτρα είναι ακόμη πιο αυστηρά, ο κ.Πιερή υπογράμμισε ότι «τηρούνται όλες οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και οι συμβουλές που έχουν δοθεί από την επιδημιολογική ομάδα»

«Κάνουμε τακτικές απολυμάνσεις, όπου υπάρχουν χώροι εστίασης και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή. Χρησιμοποιούμε μάσκες γάντια και αντισηπτικά όπως πρέπει. Στους χώρους εστίασης αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, αποφεύγονται επίσης στα εστιατόρια να σαστίζονται πέραν του προβλεπόμενου αριθμού από το διάταγμα, δηλαδή ενός ατόμου, ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα»

Τέλος ο κ.Πιερή έστειλε μήνυμα προς τους γονείς και τα συγγενικά πρόσωπα των στρατιωτών λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς, καθώς λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας»

Κανονικά οι απολύσεις τον Σεπτέμβριο…

Όπως είπε ο κ.Πιερή, κανονικά θα γίνουν οι απολύσεις στρατιωτών τον Σεπτέμβριο, «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει παράταση της θητείας των στρατιωτών που απολύονται με τις αρχές Σεπτεμβρίου και αυτό το ανακοινώνουμε, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι οι στρατιώτες να προγραμματίσουν τόσο την ζωή τους, αλλά και τις σπουδές τους μετά το στρατό».

Πηγή : cyprustimes.com