Απαραίτητη προϋπόθεση για να παρακαθίσουν οι νεοσύλλεκτοι σε εξετάσεις για τις ειδικές δυνάμεις (ΛΟΚ, ΟΥΚ και Στρατονομία) και για δόκιμοι αξιωματικοί, είναι η προσκόμιση των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του Υπουργείου Άμυνας, στην οποία, ούτε οι μισοί νέοι στρατεύσιμοι, δεν υπέβαλαν ακόμη τα δικαιολογητικά τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Άμυνας, από τους πέραν των τριών χιλιάδων νεοσύλλεκτων, υπέβαλε δικαιολογητικά μόλις το 43%, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι πως την εβδομάδα που διανύουμε, αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους στρατεύσιμους, αφού η πλατφόρμα θα κλείσει στις 31 Μαΐου.

 

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Χρήστος Πιερή, «το Υπουργείο και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς είναι πανέτοιμοι για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων, που θα αρχίσει στις 19 Ιουλίου. Θα γίνει η υγειονομική εξέταση, καθώς και η χορήγηση ένδυσης και υπόδησης από 22 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου, στο χώρο που θα γίνει η κατάταξη, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί ο κάθε νεοσύλλεκτος για την ημερομηνία που θα μεταβεί στο χώρο κατάταξης και η οποία είναι καθορισμένη βάσει του επιθέτου του. Μάλιστα, θα υπάρξει και νέα ενημέρωσή τους, μέσω αποστολής μηνύματος, στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο».

Μετά την υγειονομική εξέταση των νεοσυλλέκτων, όσοι θεωρηθούν Ικανοί «1», τότε θα μπορούν να διαγωνιστούν για διεκδικήσουν θέσεις δόκιμων αξιωματικών και για τα όπλα, όπως ΛΟΚ, ΟΥΚ και Στρατονόμοι.

Η αθλητική δοκιμασία για τους δόκιμους, θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου και στις 6 Ιουλίου θα γίνει η γραπτή εξέταση. Εξάλλου, στις 7 Ιουλίου, θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία για τους ΟΥΚ στη Λεμεσό, για τους ΛΟΚ στο Σταυροβούνι και για τους Στρατονόμους, στο Μακάρειο στάδιο.

«Να σημειώσουμε ότι θα λειτουργήσουν τα τρία παραδοσιακά ΚΕΝ σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, συν ένα ΚΕΝ στο στρατόπεδο Χρίστου Σαμάρα, όπου θα καταταγούν οι νεοσύλλεκτοι από τη Λευκωσία.

Κατά την κατάταξη, οι νεοσύλλεκτοι θα παίρνουν το φύλλο πορείας τους και θα μεταβαίνουν στις μονάδες τους. Ουσιαστικά, φέτος η επιλογή των στρατιωτών που θα πάνε στα ΟΥΚ, στα ΛΟΚ και στη Στρατονομία, θα γίνεται πριν την κατάταξη. Έτσι δεν θα υπάρξουν κενά στις μονάδες, όπως συνέβη πέρυσι, που μεταφέρθηκαν στις μονάδες και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες στις ειδικές δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Πιερή.

Εμβολιασμός με την υγειονομική εξέταση

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Άμυνας είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Υγείας, για να καθοριστεί πότε θα εμβολιαστούν οι νέοι στρατεύσιμοι, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν πως αυτό θα γίνει κατά την ημερομηνία της υγειονομικής εξέτασης των νεοσυλλέκτων, δηλαδή από τις 22 Ιουνίου, μέχρι τις 2 Ιουλίου.

 

«Περιμένουμε την τελική απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ και εκτιμάται ότι οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται με την υγειονομική εξέταση, σε όσους το επιθυμούν. Δηλαδή, από τις 22 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου. Ήδη, πολλοί 18άρηδες έχουν εμβολιαστεί, όταν άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για τη δική τους ηλικιακή ομάδα.

Το θέμα μας είναι ότι κάποια παιδιά θα μπουν στο στράτευμα, πριν συμπληρώσουν τα δεκαοκτώ τους χρόνια. Για εκείνους θα δούμε τι θα γίνει όταν συμπληρώσουν τα 18 τους. Οι υπόλοιποι που δεν επιθυμούν, θα τηρούμε τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Για παράδειγμα, αν προνοεί ότι θα πρέπει να έχουν Safe Pass, θα τους γίνεται rapid test. Αυτό επαφίεται στο Υπουργείο Υγείας».

Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες του IQ test, λήγει η προθεσμία για τους εφέδρους

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες που έδωσαν εξετάσεις IQ test, για είσοδο στις σχολές αξιωματικών. Όσοι πέρασαν τη συγκεκριμένη εξέταση, δίνοντας τις προεισαγωγικές εξετάσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στις συγκεκριμένες σχολές, ενώ οι υπόλοιποι παρότι θα δώσουν κανονικά τις εξετάσεις, δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν θέση.

Δείτε τη λίστα των επιτυχόντων

Σε μια άλλη εξέλιξη, λήγει στις 31 Μαΐου η προθεσμία τακτοποίησης των Φύλλων Πορείας, όσων εφέδρων διέφευγαν της στράτευσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερή, «προχωρά η τακτοποίηση των φυγόστρατων. Έδωσε 215 ΦΑΠ η Αστυνομία, σε άτομα που εντοπίστηκαν. Επίσης, 5826 πήγαν αυτοβούλως για να λάβουν τα ΦΑΠ τους, ενώ 1370 κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους, είτε ότι είναι φοιτητές, είτε ότι εργάζονται στο εξωτερικό».

Σημειώνεται ότι με τη χαλάρωση των μέτρων, η εφεδρεία μεταβαίνει κανονικά στα στρατόπεδα για ασκήσεις, ωστόσο στη βάση αυστηρού πρωτοκόλλου, ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

ΠΗΓΗ: reporter.com.cy