Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βασιλείου της Ιορδανίας, η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων, στην πολυεθνική άσκηση “Eager Lion 2019”, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 Αυγούστου και 05 Σεπτεμβρίου 2019, στην Στρατιωτική Βάση “King AbdullahII – Special Operation Training Centre” στην Ιορδανία.

Στην άσκηση συμμετείχαν 22 χώρες, με την ομάδα της ΕΦ να αποτελείται από 20 στελέχη της Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Καταδρομών.

Τα αντικείμενα στα οποία επικεντρώθηκε η άσκηση ήταν Έρευνα και Διάσωση κατά τη μάχη, Άμεση Επιθετική Ενέργεια για Εκκένωση Προσωπικού και Ειδική Επιτήρηση – Αναγνώριση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, σε συνεργασία με στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από Ιορδανία, Ελλάδα και ΗΠΑ, καθώς και με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου σε βολές ελεύθερων σκοπευτών και σε ενέργειες μάχης σε κατοικημένους τόπους.

Η ομάδα της Διοίκησης Καταδρομών που συμμετείχε στην άσκηση, αποκόμισε σημαντική και πολύτιμη εμπειρία, μέσα από τις ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης και τη συνεργασία και συνεκπαίδευση με προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων άλλων χωρών. Διαφάνηκε επίσης, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μαχητικής ετοιμότητας των στελεχών της ΕΦ, αφήνοντας μια άριστη εικόνα και εκπροσωπώντας επάξια την Κυπριακή Δημοκρατία στην Πολυεθνική Άσκηση “Eager Lion 2019”.

Πηγή : ΓΕΕΦ