Τη φόρμουλα για το πώς θα παραχωρηθούν οι πενθήμερες τιμητικές άδειες στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες, οι οποίοι είτε εμβολιάστηκαν, είτε θα εμβολιαστούν, βρήκε το Υπουργείο Άμυνας.

Όπως αποφασίστηκε, οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες που θα λάβουν την πενθήμερη τιμητική άδεια, θα τη λάβουν σε δύο δόσεις. Η πρώτη, θα είναι η πρώτη 48ωρη έξοδος που θα πάρουν μετά την κατάταξή τους, ενώ η δεύτερη, θα είναι τριήμερη, με το τέλος της βασικής τους εκπαίδευσης.

Τα προηγούμενα χρόνια, αυτές οι πέντε μέρες αποκόπτονταν από την ετήσια άδεια 26 ημερών, που δικαιούνται οι στρατιώτες, κάτι που δεν θα συμβεί φέτος, αφού θα χρεωθεί ως τιμητική.

Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους που δεν θα εμβολιαστούν, η ετήσια άδεια, θα τους αποκοπεί κανονικά και όταν ενταχθούν στις μονάδες τους, θα έχουν 21 μέρες άδειας.

Σημειώνεται ότι με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021.

Την ίδια ώρα, τιμητική άδεια δικαιούνται και όσοι δεν έχουν ακόμη απολυθεί, αλλά εμβολιάστηκαν. Η στρατιώτες θα μπορούν να λάβουν την τιμητική τους, στη βάσει του προγραμματισμού της μονάδας τους.

Δεύτερη ευκαιρία για τις ειδικές δυνάμεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστο Πιερή, δεύτερη ευκαιρία για να δώσουν εξετάσεις, θα έχουν όσοι νεοσύλλεκτοι θέλουν να εξεταστούν για τις ειδικές δυνάμεις, ΛΟΚ, ΟΥΚ και Στρατονομία, αλλά δεν μπορούν, λόγω κορωνοϊού.

Για τους νεουσύλλεκτους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα υπάρξει ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας, ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν στις αθλητικές δοκιμασίες και τις εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι ενόψει της αθλητικής δοκιμασίας και της γραπτής εξέτασης για τους υποψήφιους έφεδρους αξιωματικούς της 2021 ΕΣΣΟ καθώς και της αθλητικής δοκιμασίας των υποψηφίων για τις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ, ΣΝ, ΟΥΚ), το Υπουργείο Άμυνας υπενθυμίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να προσκομίσουν Safe Pass, την πολιτική τους ταυτότητα και το έντυπο που έλαβαν μετά την υγειονομική εξέταση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα εν ισχύ διατάγματα οι συμμετέχοντες σ’ αυτές τις διαδικασίες να προσκομίσουν ένα από τα πιο κάτω αποδεικτικά:

• Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων.

• Αποδεικτικό ότι έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.

• Αρνητικό τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η αθλητική δοκιμασία των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών. Την Τρίτη 6 Ιουλίου, όσοι επιτύχουν στην αθλητική δοκιμασία θα παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις. Την Τετάρτη 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η αθλητική δοκιμασία των υποψήφιων για τις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ, ΣΝ, ΟΥΚ).

 

ΠΗΓΗ: reporter.com.cy