Η αμερικανική JetPack Aviation ανακοίνωσε ότι πλέον είναι σε θέση να παράγει, για στρατιωτική χρήση τις ιπτάμενες μοτοσυκλέτες Speeder, κόστους $ 380.000 ανά μονάδα. Οι Speeder είναι κάθετης απογείωσης και προσγείωσης και επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 240 χιλιομέτρων την ώρα. Μπορούν να πετάξουν έως τα 15.000 πόδια (4,6 χιλιόμετρα) και έχουν εμβέλεια 45 μίλια (περίπου 72 χιλιόμετρα) ή πτήση για 20-30 λεπτά.

Σύμφωνα με τη φόρμα προεγγραφών πωλήσεων, μόλις 20 Speeder, οι πρώτες, θα διατεθούν για πολιτική χρήση, δηλαδή σε ιδιώτες, ενώ στη συνέχεια η γραμμή παραγωγής θα αφοσιωθεί σε πιθανές παραγγελίες από Ένοπλες Δυνάμεις ή Σώματα Ασφαλείας. Ενδιαφέρον για το Speeder έχουν εκφράσει οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, αλλά και αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ, ως μέσω ταχείας αντίδρασης και μεταφοράς στον τόπο εκδήλωσης ενός συμβάντος.

Τα 20 Speeder που προορίζονται για ιδιώτες θα φέρουν τέσσερις (4) κινητήρες, ενώ αυτά για στρατιωτική χρήση θα έχουν πέντε (5) κινητήρες. Το καύσιμο θα είναι το πετρέλαιο, η κηροζίνη ή, στην στρατιωτική έκδοση καύσιμο Jet A. Ως επιλογή υπάρχει και η δυνατότητα ενσωμάτωσης συστήματος αυτόνομης πτήσης.

Η χρήσεις του Speeder είναι πολλαπλές: Ταχεία μεταφορά ενισχύσεων σε περιοχές επικίνδυνες για τη χρήση ελικοπτέρων, άμεση μεταφορά πυρομαχικών και εφοδίων. Από την άλλη οι διαστάσεις του είναι μικρές και μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα.

Πηγή : DEFENCEREVIEW.GR