Στο πλαίσιο της «Ετήσιας Ημέρας των Ακόλουθων Άμυνας (ΑΚΑΜ)», η οποία καθιερώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018, στη Ναυτική Βάση «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» (ΝΒΕΦ) επίσκεψη των ΑΚΑΜ που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο θεσμός της «Ετήσιας Ημέρας των ΑΚΑΜ» άρχισε να εφαρμόζεται το 2014, και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με τη διεξαγωγή επισκέψεων για σκοπούς ενημέρωσης των ΑΚΑΜ στις Διοικήσεις και στους Σχηματισμούς της Εθνικής Φρουράς.

Τους ΑΚΑΜ υποδέχθηκε ο Διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους ΠΝ, ο οποίος τους ευχαρίστησε εκ μέρους του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη για την άριστη συνεργασία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Στη συνέχεια οι ΑΚΑΜ ενημερώθηκαν από Επιτελείς της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων/ΓΕΕΦ και της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ), αναφορικά με γενικά πληροφοριακά και ιστορικά στοιχεία για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά, καθώς και για την οργάνωση και το έργο της ΔΝ, αντίστοιχα.

Στο ανωτέρω πλαίσιο οι ΑΚΑΜ είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», το οποίο ελλιμενίζεται στη Ναυτική Βάση. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκτός των άλλων έκθεση οπλισμού και ειδικού υλικού τμημάτων της ΔΝ, καθώς και παρακολούθηση επιδείξεως επιχειρησιακών δυνατοτήτων, επί αντικειμένου ναυτικής αποτροπής, από ομάδα ειδικών επιχειρήσεων.

Η επίσκεψη των ΑΚΑΜ στη ΝΒΕΦ, ολοκληρώθηκε με ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011.

 Πηγή : ΓΕΕΦ