Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) από 28 έως 30 Ιανουαρίου 2019.
  Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Λονδίνο ο Αρχηγός της ΕΦ είχε συναντήσεις με:
• Τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, Πρέσβη Ευριπίδη Λ. Ευρυβιάδη,τον οποίο ενημέρωσε για το σκοπό της επίσκεψής του στο Λονδίνο καθώς και για θέματα που αφορούν στην Εθνική Φρουρά, ήτοι την κατάσταση, το σχέδιο Μετεξέλιξης καθώς και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σ εξέλιξη.
• Τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (Chief of Defense Staff) του Ηνωμένου Βασιλείου Στρατηγό Sir Nicholas Carter στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας στο Whitehall του Λονδίνου. Ο Αρχηγός της ΕΦ ενημέρωσε τον ομόλογό του των ΕΔ του ΗΒ για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ενίσχυσης της Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας και έγινε αναφορά στο πρόγραμμα Μετεξέλιξης της ΕΦ καθώς και στο αντίστοιχο Defense Modernizing Program (DMP) των ΕΔ του ΗΒ. Τέλος συμφωνήθηκε η έναρξη προγράμματος Συνομιλιών Επιτελείων (Staff Talks), για το συντονισμό των προγραμμάτων και της συνεργασίας.
• Tον Διοικητή της Διοίκησης Διακλαδικών Δυνάμεων (Commander of Joint Forces Command) Στρατηγό Sir Chris Deverell, τον οποίο ο Αρχηγός της ΕΦ ενημέρωσε για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Ακολούθως έγινε συζήτηση επι θεμάτων που αφορούν τη Διοίκησή του με επίκεντρο στη διαδικασία και τα μέτρα ενίσχυσης της Διακλαδικότητας των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
• Τον Αρχηγό των Διακλαδικών Επιχειρήσεων  (Chief of Joint Operations) Αντιναύαρχο Tim Fraser, στις εγκαταστάσεις του Permanent Joint HQ, στο Northwood. Οι Επιτελείς του Στρατηγείου ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία μας για τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και συμμετέχουν οι ΕΔ του ΗΒ καθώς και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας του Στρατηγείου Διακλαδικών Επιχειρήσεων.
• Τον Διοικητή της Επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EU NAVFOR SOMALIA «ATALANTA», Υποστράτηγο Charlie Stickland, στο Στρατηγείο στο Northwood, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει με Αξιωματικό Επιτελή. Κατά την παραμονή της στο Στρατηγείο η αντιπροσωπεία μας ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης καθώς και την πρόοδο της μετακίνησης του Στρατηγείου στην Ισπανία και τη Γαλλία στο τέλος του Μαρτίου, λόγω BREXIT.
• Τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο καθώς και με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου, τους οποίους ο Αρχηγός ενημέρωσε για το σκοπό της επίσκεψής του στο Λονδίνο καθώς και για θέματα που αφορούν στην Εθνική Φρουρά, ήτοι την κατάσταση, το σχέδιο Μετεξέλιξης καθώς και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σ εξέλιξη.
  Ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ήταν επίσης προσκεκλημένος ως ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο της DGI (Defense Geospatial Intelligence), με θέμα «Delivering Security in SE Mediterranean».
Το DGI αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο στην Ευρώπη, στο οποίο εξετάζεται η πρόοδος και η εκμετάλλευση των Γεωχωρικών Πληροφοριών (Geo.Intel) και η εμπλοκή τους στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων και τη σχεδίαση των Επιχειρήσεων
  Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Αρχηγός της ΕΦ αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες στον τομέα της ασφάλειας που συναντώνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και στο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Πυλώνας Σταθερότητας και Ασφάλειας στην περιοχή.
  Τον Αρχηγό συνόδευαν στις συναντήσεις και τις συνομιλίες στο Λονδίνο Επιτελείς του ΓΕΕΦ, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, Πρέσβης Ευριπίδης Λ. Ευρυβιάδης, ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ καθώς και ο Ακόλουθος Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή : ΓΕΕΦ