Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) της Ελλάδας, πραγματοποίησε επίσκεψη από την Πέμπτη 23 μέχρι την Κυριακή 26 Αυγ 2018 στην Κύπρο, με συμμετοχή του συνόλου των Ναυτικών Δοκίμων (1ης, 2ας και 3ης Τάξης) οι οποίοι επέβαιναν στο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Το ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» κατάπλευσε στη Λεμεσό, στο πλαίσιο του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής, ο οποίος διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, με σκοπό την πρακτική εκπαίδευση εν πλώ καθώς και την απόκτηση ναυτικών γνώσεων και εμπειρίας. Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετέχουν και οι 25 Ε/Κ Ναυτικοί Δόκιμοι με ειδικότητες Μάχιμου και Μηχανικού, των τριών Τάξεων συνολικά, εκ των οποίων οι 3 είναι γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ΣΝΔ στο νησί, ο Κυβερνήτης του ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Πλοίαρχος Αθανάσιος Σπανός ΠΝ πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στις Πολιτικές, Θρησκευτικές, Στρατιωτικές και Τοπικές Αρχές στις πόλεις της Λεμεσού και της Λευκωσίας. Επιπλέον, αντιπροσωπείες Ναυτικών Δοκίμων επισκέφθηκαν την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου, καθώς επίσης, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου ο Κυβερνήτης του πλοίου κατάθεσε στεφάνι.

Στο κοινό δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί το ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στο λιμάνι της Λεμεσού στις 23 και 25 Αυγ 2018.

Την Κυριακή, 26 Αυγ 2018, στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με τη μορφή άσκησης (PASSEX) μεταξύ του ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και του ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ». Στην άσκηση εκτελέστηκαν Τεχνικά Γυμνάσια, όπως η δοκιμή διαδικασιών πετρέλευσης εν πλώ (από το ΠΓΥ στο ΠΑΘ), καθώς και λήψη Σχηματισμών Πολεμικών Πλοίων και Προχωρητικών Ελιγμών.

Πηγή : ΓΕΕΦ