Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αντγου Stephen TWITTY Υποδιοικητή EUCOM (Deputy COM EUCOM) και επισκέφθηκε τη Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (EUCOM) στην έδρα της στη Στουτγάρδη της Γερμανίας από 27 εως 28 Φεβ 2020.

Τον Αρχηγό συνόδευαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Κύπρο και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΦ.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΦ και των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των δράσεων που προνοούνται στο ψήφισμα EAST MED ACT και στο τμήμα που αφορά στη συνεργασία Άμυνας και Ασφάλειας.

Κατά τη συνάντηση ο Στρατηγός Twitty εξέφρασε τις ευχαριστίες της Αμερικάνικης Διοίκησης προς τη Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά για την άμεση ανταπόκριση, την υποστήριξη και τη φιλοξενία των τμημάτων του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης (USAREUR) που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Πάφου.

Κατά την επίσκεψη επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και επιθυμία των δύο πλευρών για τη συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας, έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτού και αναζητήθηκαν περιοχές ενδιαφέροντος και στρατιωτικές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων), για την επέκτασή της.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον προσδιορισμό των επόμενων κινήσεων και καθορίστηκαν τα βήματα για τη θεσμική θωράκιση  της συνεργασίας καθώς και τη συγκρότηση ομάδων με αρμοδίους επιτελείς για τη διαχείριση της διαδικασίας με στόχο τη συμμετοχή στελεχών και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς σε προγράμματα εκπαίδευσης και λοιπές δραστηριότητες της EUCOM.

Τέλος ο Στρατηγός Λεοντάρης είχε την ευκαιρία να τονίσει τη σπουδαιότητα και του γεωστρατηγικού/πολιτικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, να ενημερώσει και να συζητήσει με επιτελείς της Διοίκησης για τις εξελίξεις και την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τo ρόλο και τις προκλήσεις που δημιουργεί η κατάσταση για την Εθνική Φρουρά και την ανησυχία λόγω της συνεχιζόμενης και με αυξητικούς ρυθμούς ροής μεταναστών και προσφύγων.

Πηγή : Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς