Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΓΕΕΦ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ από 13 έως 15 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, Αντιστράτηγο Gadi Eizenkot.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έτυχε επίσημης υποδοχής από τον ομόλογό του στο Γενικό Επιτελείο των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ. Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί, στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν, αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και διερεύνησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς τους συνεργασίας. Στο ανωτέρω πλαίσιο ανάλυσαν τον οδικό χάρτη υλοποίησης των δράσεων στρατιωτικής συνεργασίας για το 2018 και καθόρισαν τον αντίστοιχο του 2019 στη βάση των συμφωνηθέντων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αρχηγός είχε συναντήσεις με τους Διοικητές του Ναυτικού και των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ισραήλ, Αντιναύαρχο Eli Sharvit και Υποπτέραρχο Amikam Norkin αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί Σχηματισμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Δυνάμεων.

Επιπλέον, επισκέφθηκε και κατέθεσε στεφάνι στο μνημειακό χώρο του μουσείου του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, Yad Vashem, στην πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ πραγματοποίησε επαφές με την Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ, Α.Ε. κα Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου και είχε την τιμή να συναντηθεί με την Α. Θ. Π. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄.

Πηγή : Εθνική Φρουρά