Από 26 έως 27 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτεται επίσημα την εν λόγω χώρα.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Πολέμου Ανεξαρτησίας και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Εσθονίας, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, General Riho Terras.

Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας και η προοπτική ενίσχυσης της υφιστάμενης συνεργασίας των ΕΔ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωατλαντικό επίπεδο. Ειδική μνεία έγινε στο Κέντρο Αριστείας για την Κυβερνοάμυνα της Εσθονίας (Cooperative Cyber Defence Center of Excellence-CCD COE), στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως Sponsoring Nation και συμβάλλει στη λειτουργία του με την τοποθέτηση ενός Αξιωματικού.

Κατά τις συνομιλίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η φύση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας απαιτεί την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας και επίτευξης οικονομιών κλίμακας.
  • Η προωθούμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation-PESCO) διανοίγει νέες προοπτικές της διμερούς συνεργασίας στο αμυντικό επίπεδο.
  • Υφίσταται δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) από τιΕπίσημη Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εσθονίας ΕΔ της Εσθονίας.
  • Κρίνεται επιβεβλημένη η συνέχιση της νατοικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, ενώ ειδική αναφορά έγινε στη συμβολή της Εσθονίας στη δύναμη της FRONTEX με διάθεση πλοίου.
  • Η συνεχής παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών ΕΔ στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές ΕΔ.

Ακολούθως, ο Aρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το NATO Force Integration Unit (NFIU), οντότητα η οποία επιλαμβάνεται θεμάτων διοικητικής μέριμνας για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων των κρατών της συμμαχίας, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της.

Επίσης, παρακολούθησε, στο πλαίσιο της Distinguished Visitors Day (DV Day), δραστηριότητες της διεθνούς άσκησης κυβερνοάμυνας παγκόσμιας εμβέλειας ‘’Locked Shields-2018’’, η οποία διοργανώθηκε από το CCD COE. Στην άσκηση πήρε μέρος το ΓΕΕΘΑ με προσωπικό και των τριών Κλάδων των ΕΔ ενώ δύο στελέχη των ελληνικών ΕΔ συμμετείχαν στο επιτελείο του CCD COE.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε αεροπορική βάση των ΕΔ της Εσθονίας (Amari Airbase) όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες της σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο.

Κατά την παραμονή του στο Ταλλίν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με την Έλληνα Πρέσβη στην Εσθονία κ. Μαρία Καρνούτσου.

Πηγή : ΓΕΕΘΑ