Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου και Σερβίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΓΕΕΦ, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σερβία από 03 έως 05 Ιουνίου 2018, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Στρατηγό Ljubiša Diković.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έτυχε επίσημης υποδοχής από τον ομόλογό του στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί, στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν, αντάλλαξαν απόψεις σε τρέχοντα θέματα σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων καθώς και του υποσυστήματος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ διερεύνησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς τους συνεργασίας. Στο ανωτέρω πλαίσιο ανάλυσαν τον οδικό χάρτη υλοποίησης των δράσεων στρατιωτικής συνεργασίας του τρέχοντος έτους και καθόρισαν τον αντίστοιχο του 2019 στη βάση των συμφωνηθέντων.

Στις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς υπογράμμισε την άριστη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών απόρροια των βαθύτατων ιστορικών και θρησκευτικών δεσμών, σε συνδυασμό με αυτούς του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης, που συνδέουν τους δύο λαούς.  Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών θα προβούν σε δράσεις περαιτέρω διεύρυνσης της ήδη υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας στην κατεύθυνση της επίτευξης κοινών στόχων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αρχηγός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vulin, όπου αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ είχε την τιμή να γίνει δεκτός από  την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο.

Ο Στρατηγός Λεοντάρης κατά τη διάρκεια του προγράμματος της επίσκεψης ενημερώθηκε για τη λειτουργία και περιηγήθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας και της Ιατρικής Στρατιωτικής Ακαδημίας και επιπλέον παρακολούθησε επίδειξη οπλικών συστημάτων και μέσων.

Τέλος, ιδιαίτερη στιγμή κατά την παραμονή του στη Σερβία αποτέλεσε η κατάθεση στεφάνου στο χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Ήρωα στην κορυφή του όρους Avala καθώς και η επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα, έναν από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο.

Πηγή : ΓΕΕΦ