Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρευρέθηκε την Παρασκευή στην τελετή αποφοίτησης των Υποψηφίων Στρατονόμων της 2016 Β’ ΕΣΣΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο Ηλία Παπακυριάκου, στην Αθαλάσσα. Ο κ. Φωκαίδης συνεχάρη τους νέους Στρατονόμους για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους αλλά και τους γονείς τους, οι οποίοι όπως είπε, γαλούχησαν τα παιδιά τους με τις αρχές της φιλοπατρίας, της δημοκρατίας και τους εμφύσησαν το ήθος της ενσυνείδητης αυτοπειθαρχίας.

 

stratonomoi2 Όταν κάποιος δεν μπορεί να πειθαρχήσει πρώτα τον εαυτό του, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, δεν μπορεί να εμφυσήσει την πειθαρχία ή να επιβάλει την πειθαρχία στους άλλους. Ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα επίλεκτο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων γι αυτό και η επιλογή των Στρατονόμων γίνεται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά και η εκπαίδευση είναι συστηματική, επίμοχθη και συνεχής προκειμένου μαζί με το παράστημα να πλάθεται και το ήθος. Στην συνέχεια ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η Εθνική Φρουρά επενδύει στη Στρατονομία και προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας για την Αναδιοργάνωση και τον Εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, βάση ενός συντεταγμένου σχεδίου. Είναι μια διαδικασία πολυεπίπεδη, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Εθνική Φρουρά και που παράγει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση, τόνισε, τη μεγαλύτερη που έγινε στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς, η οποία ενισχύει σημαντικά τόσο την επιχειρησιακή δυνατότητα όσο και το αξιόμαχο της Δύναμης.

stratonomoi3
Ακολούθως ο κ. Υπουργός συνεχάρη θερμά τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, τους επιτελείς και όλα τα στελέχη, γιατί όλοι μαζί με σκληρή δουλειά και αφοσίωση ανεβάζουν την Εθνική Φρουρά εκεί που πραγματικά της αξίζει. Μετατρέποντας την, συνέχισε ο κ. Υπουργός, σε ένα σύγχρονο, αξιόμαχο στρατό στηριγμένο στον επαγγελματισμό, προκειμένου να μπορεί να επιτελεί αποτελεσματικά τον ρόλο του, ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απειλής αλλά και την ίδια ώρα να συμβάλει στη περαιτέρω ενίσχυση, ώστε η Κύπρος να αποτελεί συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη και ταραγμένη αυτή γειτονιά.

Η τελετή περιλάμβανε στρατιωτικές ασκήσεις ακριβείας, επίδειξη δικυκλιστών, πολεμικές τέχνες (Krav Maga) και διέλευση στίβου μάχης σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης.