Τα πρώτα του εκθέματα απέκτησε την Πέμπτη το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας. Πρόκειται για άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα «κειμήλια» που με τα πληρώματά τους έγραψαν σελίδες ένδοξης ιστορίας στην Εθνική Φρουρά.

Η μεταφορά τους στο Μουσείο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος στο κέντρο της Λευκωσίας, έγινε με αρματοφορείς της Εθνικής Φρουράς το πρωί.

Όπως μας αναφέρθηκε, όραμα του Υπουργείου Άμυνας ήταν η δημιουργία και στην Κύπρο -όπως σε όλες τις χωρές του κόσμου- Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας, πράγμα που επί του παρόντος, παίρνει σάρκα και οστά.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Μουσείο, υλοποιείται σε δύο φάσεις:

  • Oλοκλήρωση του εξωτερικού χώρου – προαυλίου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
  • Δημιουργία του εσωτερικού χώρου – κτηρίου εντός των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο Άμυνας στο Μουσείο μεταφέρθηκαν, μεταξύ άλλων ένα άρμα Μ-47 αμερικανικής κατασκευής (πρόκειται για τουρκικό άρμα το οποίο καταλήφθηκε στον Πενταδάκτυλο το ’74), ένα άρμα  Τ-34 /85 ρωσικής κατασκευής (τα οποία αγοράστηκαν μέσω Αιγύπτου τη δεκαετία του ’60), τεθωρακισμένα Marmon Herrington, αυτοσχέδια τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αντιαεροπορικά, ενώ όταν ολοκληρωθεί ο εσωτερικός χώρος θα περιλαμβάνει στρατιωτικό οπλισμό, στολές έγγραφα, μετάλλια, αντικείμενα, από όλο το φάσμα της στρατιωτικής ιστορίας της Κύπρου.

Σκοπός δημιουργίας του Μουσείου είναι η προβολή της στρατιωτικής ιστορίας της Κύπρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Προς αυτό το σκοπό θα υπάρξει συνεργασία με άλλα μουσεία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ιδιώτες. Το Υπουργειο Άμυνας  προτίθεται να πραγματοποιεί στο προαύλιο του Μουσείου  επικείμενες εκδηλώσεις.

Πηγή: philenews