Δραστηριότητες Διοίκησης Αεροπορίας κατά την Διεθνή Άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022»

Η Διοίκηση Αεροπορίας (ΔΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς συμμετείχε στη φάση της σχεδίασης, της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της ΤΑΜΣ «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022».

Ειδικότερα, η Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» λειτούργησε επί εικοσιτετράωρου βάσεως ελέγχοντας τις πτήσεις όλων των πτητικών μέσω της ΔΑ και των αντίστοιχων της ΙΠΑ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για τους σκοπούς της άσκησης. Επιπλέον, το προσωπικό και οι υποδομές της 55 Σμηναρχίας Μάχης, αξιολογήθηκαν στην παροχή υποστήριξης σε αυξημένο αριθμό πτητικών μέσων. Τέλος, τα πτητικά μέσα της ΔΑ, εκτέλεσαν, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα της ΙΠΑ, τακτικές μεταφορές ομάδων ειδικών δυνάμεων για τη δημιουργία αεροπρογεφυρωμάτων, αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης καθώς και αεροδιακομιδές τραυματιών και μεταφοράς εφοδίων. Ομοίως, ελικόπτερο AW-139, συμμετείχε σε σενάριο αεροναυτικής άσκησης.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της άσκησης, ο Διοικητής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Tomer Bar επισκέφθηκε την Κύπρο, και συναντήθηκε με το Διοικητή Αεροπορίας, Ταξίαρχο (Ι) Μάριο Φλωρίδη. Κατά την συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη διεξαγωγή της άσκησης ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνεργασία του προσωπικού τους. Επιπλέον, σημείωσαν την σημαντικότητα των υποδομών, όπως η Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για την διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η συνεργασία της ΔΑ με την ΙΠΑ, κρίνεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς παρείχε τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες υποδοχής και υποστήριξης αυξημένου αριθμού πτητικών μέσων καθώς και στην εκτέλεση κοινών επιχειρησιακών σεναρίων, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.