Στις 17 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της Διακρατικής και Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης της Εθνικής Φρουράς μετά στρατευμάτων ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ», στο Πεδίο Βολής του Καλού Χωριού.

Η άσκηση διήρκησε από τις 14 έως 17 Οκτωβρίου, με διάφορες επιμέρους ασκήσεις και ενέργειες, από το σύνολο του Στρατεύματος, στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ» σχεδιάστηκε στη βάση ενός επίκαιρου και ρεαλιστικού πληροφοριακού πλαισίου, με σκοπό την προβολή της Στρατιωτικής Ισχύος της Εθνικής Φρουράς, αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας και της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, από το δυτικότεροέως το ανατολικότερο άκρο της Νήσου εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της ΕΦ στα 3 επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης,ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ως εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και πάσης Ιουνστινιανής κ.κ Χρυσόστομος, ο Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργος Κάρουλας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ κ. Γιώργος Γεωργίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας κα. Παναγιώτα Δημητρίου, η ιεραρχία της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ, οι Ακόλουθοι Άμυνας που είναι διαπιστευμένοι στη Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωπος της UNFICYP, δήμαρχοι και κοινοτάρχες των  γειτονικών δήμων, δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διαφόρων ΜΜΕ,στελέχη της ΕΦ και οπλίτες.

Κατά την εκτέλεση της τελικής φάσης στο Π.Β ΚαλούΧωριούπέραν των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχε και τριάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολή βομβαρδισμού επίγειων στόχων, εκτελώντας εικονικές προσβολές Low Apex εντός του Πεδίου Βολής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ»  πραγματοποιήθηκε άσκηση PASSEX στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των πλοίων ΠΑΘ Ιωαννίδης, ΠΠ Γεωργίου, ΠΠ Τσομάκης και ΠΠ Αμμόχωστος της Διοίκησης Ναυτικού και της Φ/Γ  Νικηφόρος Φωκάς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Με το πέρας της άσκησης, ο Διοικητής 2ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος κ. Χ¨Δημητρίου Μιχάλης ανέφερε ότι εκτελέστηκε μια ρεαλιστική άσκηση, κατά την οποία επετεύχθη στενή συνεργασία και απόλυτος συντονισμός μεταξύ των μονάδων και η οποία χαρακτηριζόταν από πειθαρχία, ευστοχία πυρός, ταχύτητα και ορμή, με τεράστια οφέλη  για το προσωπικό της ΕΦ.

Ο Στρατηγός Λεοντάρης, αρχικά ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στην τελική φάση της άσκησης και στη συνέχεια ανέφερε ότι η Συναντίληψη και η Συνέργεια είναι απαραίτητα συστατικά για επιτυχία της αποστολής, στοιχεία τα οποία χαρακτήριζαν τη άσκηση καθ’ όλη τη διάρκειά της. Κλείνοντας, με συγκίνηση ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και εξήρε το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας των μονάδων.

Ο Υπουργός Άμυνας με τη σειρά του συνεχάρη τον Αρχηγό της ΕΦ για την άσκηση, αναφέρθηκε στον επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό και έθεσε ως κύρια υποχρέωσή του την συνεχή και περαιτέρω αναβάθμιση του Στρατεύματος σε εξοπλισμό.

Πηγή : ΓΕΕΦ