Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες. Η απόφαση τώρα, θα προωθηθεί στην Βουλή προς έγκριση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι στρατιώτες που έχουν καταταγεί το 2015 θα υπηρετήσουν 18 μήνες και θα απολυθούν τον Ιανουάριο του 2017. Στρατιώτες που θα καταταγούν από το 2016 και έπειτα θα υπηρετήσουν 14 μήνες.

Την απόφαση γνωστοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με ανάρτηση του στο twitter.

haris-thitia-8Hl0U


Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας ανακοίνωσαν μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης εξήγησε ότι για τους οπλίτες της 2015 Β΄ΕΣΣΟ θα μειωθεί η στρατιωτική τους θητεία στους 18 μήνες ενώ για τους οπλίτες όλων των επόμενων ΕΣΣΟ η μείωση θα φθάσει στους 14 μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι οπλίτες του 2015 Β` ΕΣΣΟ θα απολυθούν τον Ιανουάριο του 2017.

anastasiades

harris

Όπως είπε ο κ. Φωκαϊδης, η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό με αυξημένες δυνατότητες και μέσα.

Είπε επίσης ότι η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ εντός της επόμενης 15ετίας.

Το πλάνο που έχει προκριθεί από το υπουργείο Άμυνας προβλέπει σταδιακή μείωση, σε συνάρτηση με τις προσλήψεις επαγγελματιών Οπλιτών Βραχείας Υποχρέωσης (ΟΒΥ).

Σε συνέντευξή του πριν από μερικές εβδομάδες στον «Φιλελεύθερο», ο υπουργός Άμυνας, αποκάλυψε ότι ο όλος σχεδιασμός στην Εθνική Φρουρά προχωρεί ανεξάρτητα της πορείας των συνομιλιών στο Κυπριακό.

O ίδιος διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους προεκλογική δέσμευση και υπενθύμισε ότι από τις αρχές του 2015 είχε προσδιορίσει το τέλος του περασμένου χρόνου «ως το καταληκτικό σημείο για να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό μας», εννοώντας το όλο σχέδιο της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Ε.Φ., τμήμα του οποίου είναι και η μείωση της θητείας.

«Το ζήτημα αυτό βεβαίως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο ειδικά με το θέμα των προσλήψεων οπλιτών. Θέλω να είμαι απόλυτος σε ένα πράγμα και να το κάνω ξεκάθαρο. Καμιά έκπτωση δεν μπορεί να γίνει σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ε.Φ.» ανέφερε τότε ο Χρ. Φωκαΐδης.

Ο ΥΠΑΜ εκτιμά ότι από οικονομικής άποψης αυτό είναι εφικτό. «Καθώς η χώρα εξέρχεται χάρη στη σώφρονα πολιτική της κυβέρνησης, και τις θυσίες του λαού από το Μνημόνιο, μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα» είχε τονίσει.

Πηγή: philenews