Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της συνεργασίας και της εμβάθυνσης των καλών σχέσεων με το Πολεμικό Ναυτικό άλλων Κρατών, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, αεροναυτική άσκηση PASSEX, για πρώτη φορά, με το Γερμανικό Ναυτικό, με την κωδική ονομασία «CYPGER-01/2018», την Τρίτη, 29 Μαΐου 2018.

Στη διεθνή άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα νοτίως του Κόλπου Λεμεσού, συμμετείχαν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, το νεότευκτο ΠΑΘ ‘‘ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ’’ και τα ΠΠ ‘‘ΤΣΟΜΑΚΗΣ’’ και ‘‘ΓΕΩΡΓΙΟΥ’’, της Διοίκησης Ναυτικού, καθώς και 1 Ε/Π AW-139 της 460 ΜΕΔ, της Διοίκησης Αεροπορίας, ενώ από το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας η Κορβέτα type K130 class «MAGDEBURG» F-261.

Ο σκοπός της άσκησης, ο οποίος επετεύχθη, αφορούσε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των πληρωμάτων των πλωτών και πτητικών μέσων της Εθνικής Φρουράς.

Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που έλαβαν χώρα περιλάμβαναν την επιβίβαση αξιωματικών συνδέσμων, τη διεξαγωγή ταχυδρομείου μεταξύ της Γερμανικής Κορβέτας και του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, προχωρητικούς ελιγμούς και σχηματισμούς πολεμικών πλοίων, καθώς και αεροναυτική συνεργασία με το Ε/Π της 460 ΜΕΔ, όπου μεταξύ άλλων, εκτελέστηκαν προσγειώσεις του Ε/Π στο ελικοδρόμιο της Κορβέτας.

Η συνεκπαίδευση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, στο πεδίο της Ναυτικής Τέχνης και Επιστήμης.

Η επιτυχής διεξαγωγή ασκήσεων με το Πολεμικό Ναυτικό φίλιων Κρατών συμβάλλει ταυτόχρονα στην ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας και ενδυναμώνει τον περιφερειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο για τη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή : ΓΕΕΦ