Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας Ταξίαρχος Γαβριήλ Παττίχης συμμετείχαν στις εργασίες του 7ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, οι οποίες διεξήχθησαν στην Σχολή Ικάρων, στις 15-16 Μαΐου, με θέμα “Η Αεροπορική Ισχύς ως Στρατηγικός παράγοντας στην εξέλιξη της Άμυνας και Ασφάλειας – Airpower as a Strategic Factor in the Transition of Defence and Security”.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και χαιρετισμό απεύθυναν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Αρχηγός της ΕΦ και ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με την ιεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους ομιλητές του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, ο Διοικητής της Allied Air Command του ΝΑΤΟ Αντιστράτηγος Jeffrey L. Harrigian, ο Στρατιωτικός Σύμβουλος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Αντιστράτηγος Carlos Humberto Loitey, o Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ Υποστράτηγος Amikam Norkin, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του Διακλαδικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη Υποναύαρχος Gilles Humeau, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλίας Κουσκουβέλης και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας κ. Dirk Dubois.

Το Συνέδριο ήταν χωρισμένο σε τέσσερις θεματικούς πυλώνες:

  1. Η Πολιτική και Διπλωματική Προοπτική της χρήσης Αεροπορικής Ισχύος
  2. Προετοιμάζοντας την Π.Α για Σύγχρονες Πολεμικές Επιχειρήσεις
  3. Οι Μελλοντικές Προκλήσεις της Άμυνας και της Ασφάλειας Περιβάλλοντος
  4. Έρευνα και Συνεργασία για ένα Ασφαλέστερο Κόσμο.

Πηγή : ΓΕΕΦ